Свет

Илон Маск: Вештачка интелигенција ће престићи људску следеће године

Шеф "Тесле" сматра да ће инфраструктура морати да иде у корак са захтевима технологије
Илон Маск: Вештачка интелигенција ће престићи људску следеће годинеGetty © alejomiranda

Могућности нових модела вештачке интелигенције надмашиће људску интелигенцију до краја следеће године, све док снабдевање електричном енергијом и хардвером буде могло да задовољи захтеве све снажније технологије, сматра Илон Маск.

"Претпостављам да ћемо имати вештачку интелигенцију која је паметнија од било ког човека вероватно крајем следеће године", рекао је предузетник милијардер, који води "Теслу", "Икс" и "Спејс Икс".

У наредних пет година, способности вештачке интелигенције ће вероватно премашити могућности свих људи, предвидео је Маск током разговора са Николајем Тангеном, извршним директором инвестиционе банке "Норгес".

Маск је, пише "Фајненшел тајмс", доследно оптимистичан у погледу развоја такозване вештачке опште интелигенције (АГИ), АИ алата толико моћних да могу да надмаше најспособније појединце у било ком домену. Међутим, ови коментари су корак напред, наводи медиј. Прошле године, Маск је предвидео да ће "пуна" АГИ бити постигнута до 2029. Нека од Маскових најсмелијих предвиђања, као што су аутомобили без возача и слетање ракете на Марс, још нису испуњена.

Бројна открића АИ у протеклих 18 месеци, укључујући покретања алата за генерисање видео записа и четботова, померили су границу вештачке интелигенције напред брже него што се очекивало. Демис Хасабис, суоснивач "Гугловог" "Дипмајнда" предвидео је раније ове године да би АГИ могао бити постигнут до 2030.

Темпо развоја је успорен због уског грла у снабдевању микрочиповима, посебно оних које производи "Енвидија", који су неопходни за обуку и покретање АИ модела. Та ограничења сада попуштају, каже Маск, али нови модели сада тестирају снабдевање других компоненти.мрежу.

"Прошле године је (снабдевање) било ограничено на чипове... људи нису могли да добију довољно 'Енвидија' чипова. Ове године то прелазимо на снабдевање напонских трансформатора. За годину или две (ограничење ће бити) само снабдевање електричном енергијом", рекао је он.

Маскова жеља да се придружи АИ трци у супротности је са ставом који је изнео прошле године када је упозорио на "дубоке ризике за друштво и човечанство" које представљају супер-моћни алати вештачке интелигенције и позвао на паузирање развоју напредне вештачке интелигенције.

image
VV inauguration
banner