Магазин

Помажу ли топли напици на врућинама и да ли хладан туш заиста најбоље расхлађује у врелим данима

Када температуре порасту, многи људи посежу за ледено хладним напицима да се расхладе, док неки по препорукама, утеху проналазе у топлом чају. Да ли топло пиће заиста има ефекат хлађења на тело или је то мит који је широко распрострањен? Такође, у врелим данима је л' је хладан туш најбоља опција или ипак не би требало да прибегнемо таквим екстремима.
Помажу ли топли напици на врућинама и да ли хладан туш заиста најбоље расхлађује у врелим данима© @LipikStockMedia

На неиздрживо високим температурама све радимо да се расхладимо - носимо флашице са водом, хладимо се лепезама, избегавамо боравак напољу колико је могуће. Такође, освежавамо се хладном водом или соковима, а многи прибегавају топлом чају, јер сматрају да брже расхалади на плус 40 степени.

Испоставило се да овде има истине, јер топли напитци заиста могу да имају ефекат хлађења на тело, али то зависи од контекста у ком се налазимо, кажу научници за Лајв Сајанс.

"Топли напитци заиста могу да вас расхладе. Изгледа потпуно контраинтуитивно, али испијање топлог напитка утиче да снизите температуру, уколико напољу није превише влажно", рекао је професор Питер Мекнаугтон и додао:

"Дакле, топли напитци и на пример, љути чили, активирају одређени рецептор у нервима који говори телу да треба да се охлади. Као одговор на то људи се зноје".

Зној на кожи није пријатан, али ако смо у близини вентилатора, то би могло да помогне да испари и однесе топлоту са собом: "Знојење може помоћи људима да преживе на неким од највиших температура забележених на Земљи, барем на сувој врућини. Зној је мање ефикасан при високој влажности јер је ваздух већ пун водене паре и не може да апсорбује толико из коже", појашњава стручњак.

Најбитнија хидратација

Када зној потпуно испари, топли напитци могу помоћи да се људи свеукупно расхладе, барем привремено, потврђује студија из 2012. године објављена у часопису Acta Physiologica.

У супротном ефекту, хладна пића снижавају телесну температуру, а затим подстичу мозак да смањи знојење како би се телесна температура вратила на нормалу. Студија из 2018. сугерише да у ситуацијама када је мање ветра, а доста влаге и постоје препрека ефикасном знојењу, попут 'тешке' одеће, можда има смисла расхладити се пијењем ледених пића.

Савет овог стручњака јесте да када су велике врућине водимо рачуна првенствено да смо хидрирани: "Топло, хладно, или пиће умерене темературе - није битно, само пијте", саветује.

Да ли током врелих дана треба да се туширамо топлом, млаком или хладном водом

Препоручују се да се избегавају екстреми, јер веома хладна или веома топла вода утичу на топлотне сигнале тела. Врући туш чини тело топлијим, док је хладан такође контрапродуктиван, јер превари тело да мисли да је хладно тако да не мора да се зноји, што је природни механизам за хлађење тела, пише Метро.

"Хладан туш се чини као савршено решење за вреле дане, али хладна вода ће смањити количину дотока крви у кожу. То заправо неће снизити основну температуру тела, што је оно што тело очајнички напорно ради да би се стабилизовало током топлотног таласа", каже Глен Коулсон, стручњак за здравље.

Током хладног туширања, топлота се задржава у телу. Дакле, краткорочно, хладан туш може охладити тело, али када изађете, осећаћете се још топлије него пре хладног туширања, наглашавају стручњаци.
Коулсон такође упозорава да урањање у ледену хладну воду може довести до тога да тело падне у шок, што би могло да изазове бројне реакције од хипервентилације до срчаног удара.

"Увек се препоручује да се туширате млаком водом, уместо да се препустите хладној", каже Коулсон и напомиње да се мало дуже туширамо, како бисмо били сигурни да је телесна температура довољно снижена. Пред крај туширања стручњаци саветују постепено смањивање топлоте, у интервалима од десет секунди, како би се тело аклиматизирало и охладило. Након туширања, треба се обући у хладнијој просторији, да се не би знојили директно под тушем. Обавезно проветрити купатило и отворити прозоре након туширања како бисмо смањили пару и ослободили се влажног ваздуха.

image