Магазин

Да ли сладолед помаже код упале грла

Највећи број случајева упала грла проузроковани су вирусом или бактеријама. Поред терапије коју је преписао доктор, истраживања показују да одређена храна, као што је сладолед, сузбија бол у грлу. Овај дезерт спречава множење микрорганизама и бактерија у усној дупљи и смањује бол, те се препоручује његова конзумација. Стручњаци кажу да бирамо здравије варијанте, по могућству без шећера и на бази биљног млека.
Да ли сладолед помаже код упале грла© @ kroshka__nastya/freepik

Једење сладоледа пружа привремено олакшање код упале грла и то захваљујући хладном и умирујућем осећају коју ова посластица пружа. Међутим, ово олакшање које осетимо после пар кашика сладоледе, често је краткотрајно, јер висок садржај шећера у већини сладоледа заправо негативно утиче на упалу и "обара" имунитет, а самим тим погоршава стање.

Истраживања сугеришу да шећер није идеалан за имуни систем јер изазива упалне процесе и смањује ефикасност белих крвних зрнаца, који играју кључну улогу у одбрани од болести. Добра вест је да сада постоје разне опције ове посластице, те је препорука да бирамо оне сладоледе који су без шећера.

Научнци истичу да овај хладни дезерт може привремено да "умртвити" грлобољу, док се кремаста текстура лако гута што је олакшавајућа околност посебно код упале крајника. Томе у прилог иде и једно истраживање - испитивали су се ефекти једења сладоледа након уклањања крајника код деце и упоређењи су са исхраном на собној температури. Закључак објављен на порталу National Library of Medicine показује да је постојала значајна веза између узимања сладоледа и одсуства бола, пише Хелтлајн.

Који сладолед је заиста ефикасан против упале грла

Одговор на ово питање је заправо је веома једноставан - када имамо упалу грла, у обзир би требало да узмемо све оне сладоледе који немају шећере и на бази су биљног млека. Препоручљиво је да се конзумирају сорбеи или залеђени смутији направљени од воћа, воде или на пример, кокосовог млека. Корисно је да се конзумирају сладоледи глатке текстуре, без комадића чоколадe или неког сувог воћа, да се не би додатно иритирали грло.

И са конзумацијом ове посластице треба бити умерен - јести га полако кашичицом и не би требало да буде екстремно хладан. 

Да ли је за упалу грла боља топла или хладна храна

Када је у питању ублажавање упале грла, и хладна и топла храна могу да пруже олакшање, али склоности варирају од особе до особе. Неки људи више воле сладолед, док другима помаже тањир топле супе. Дакле, ни хладна ни топла јела нису спорна, али постоје намирнице које треба да избегавамо, јер могу изазвати иритацију грла: 

Зачињена храна - топлота зачина иритирају грло, што доводи до упале и нелагодности.
Кисела храна и пића - изазивају иритацију грла због киселости.
Топли напици - екстремно топли напици, попут чаја или кафе, могу опећи слузницу грла, што доводи до упале.
Млечни производи - конзумирање млечних производа такође доводи до нелагодности у грлу и осећаја гушће пљувачке.
Алкохол - јака пића ће дехидрирати грло и погоршати иритацију, посебно када се конзумира у већој  количини.

image