Магазин

Уз ове савете неће вам се изгубити пртљаг на аеродрому

Стигли смо на жељену дестинацију и нестрпљиво чекамо да узмемо кофер са траке, али како време пролази и не појављује се, схватамо да се изгубио и да нам следе први дани одмора без личних ствари. Да не бисмо дошли у овакву, стресну ситуацију, није лоше послушати стручњаке који нас саветују да урадимо пар ствари пре поласка на путовање како бисмо смањили ризик да нам се пртљаг изгуби.
Уз ове савете неће вам се изгубити пртљаг на аеродрому© Michał Parzuchowski/unsplash

Сви стрепимо од ситуација да наш кофер није на траци на аеродрому и иако постоји много система коју осигуравају да се торбе не изгубе током путовања авионом, то се повремено ипак дешава. Зато, ако нам предстоји путовање и надамо се да ћемо избећи овај фрустрирајући сценарио који потенцијално може уништити путовање, стручњаци имају предлоге како да минимизирамо овај потенцијално стресни исход.

Обезбедити таг - уређај за праћење ствари

Једна корисна ствар која ће омогућити да се прати кофер, а при томе је лако доступна и није скупа. Треба имати на уму да уређај за праћење технички не може спречити да се кофер изгуби, али помаже да се врло брзо лоцира и потенцијално помаже да дођемо до пртљага доста брже.

Упечатљив кофер

Црни пртљаг никада неће изаћи из моде, али се не истиче у гомили: "Увек проверите да ли је ваш кофер приметан када изађе на траку. Ако имате основни тамноплави или црни кофер као и сви остали, покушајте да на њега поставите препознатљив комад украса, попут шарених ознака за пртљаг, како бисте били сигурни да се истиче и да га нико случајно не зграби", саветују стручњаци.

Уклонити етикете са предходних путовања

Ако често путујемо, можда имамо неколико старих ознака за пртљаг још увек са претходних путовања. Неопходно је да се уклоне све постојеће етикете и баркодови са претходних путовања и најбоље је оставити трајну ознаку за пртљаг са својим именом, бројем телефона и имејлом.

Бирати директе летове када је то могуће

Није увек могуће, али у ситуацијама када јесте, мудро је прескочити преседања. Директни летови смањују ризик од погрешног руковања пртљагом током трансфера. Уколико морамо да преседамо, требало би бирати летове који нису одмах један за другим, него има довољно времена између веза.

Проверити податке

Понекад једноставна грешка у штампању може бити одговорна за слање пртљага на скроз другу дестинацију од места на које смо кренули. Дакле, када се етикета намењена за торбу штампа, обавезно проверити да ли су подаци тачни.

Доћи на аеродром рано, али не и прерано

Када је реч о путовању авионом, научени смо да што раније стигнемо на аеродром, то боље. И углавном је то тачно, али прерано пријављивање носи ризике, пише Хаф пост.

"Ако се појавите четири до шест сати пре поласка да бисте се пријавили, пртљаг би могао да оде у простор за задржавање уместо да се сортира у део за лет. Ако се то догоди, ваша торба се може лакше изгубити", каже Самер Хал, стручњак за путовања.

Контактирати компаније и путем друштвених мрежа

Када се догоди да се пртљаг изгуби, важно је обавести авио-компанију што је пре могуће. "Ако се ваш пртљаг изгуби, пријавите то шалтеру за пртљаг авиокомпаније у најкраћем року. Доставите им детаљан опис торбе и све јединствене идентификаторе. Понекад, контактирање авио-компаније путем друштвених медија може убрзати процес. Многе компаније пажљиво прате своје налоге на друштвеним мрежама и брзо реагују на јавне објаве", саветује Роки Трифари, стручњак за путовања.

image