Магазин

Ово је разлог зашто не би требало да ручни пртљаг остављате у прегради изнад вашег седишта

Иако би свако помислио да су у авиону његове ствари безбедне јер лопов нема где, чињеница је да се крађе дешавају сасвим неприметно, чак и на висини од 10.000 метара. Баш из тог разлога треба бити опрезан и своје ствари током боравка у авиону одлагати на безбедан начин. Савете како се заштитити од крађе поделио је један стручњак за путовања, а ми вам их преносимо како бисте на наредном путовању били потпуно сигурни.
Ово је разлог зашто не би требало да ручни пртљаг остављате у прегради изнад вашег седишта© Canva / Yuliia Chyzhevska

Oдељак за пртљаг који се налази изнад вашег седишта у авиону, иако намењене за одлагање ствари оних путника који су смештени на тим седиштима, уопште нису добар избор када је реч о складиштењу ручног пртљага током лета. Разлог вас може изненадити.

Опасност вреба када се најмање надате

Током путовања авионом се у вашем ручном пртљагу обично налази најпотребније ствари, попут новца, личних докумената, геџета и пуњача, али и највредније - као што је то скупоцен накит. Баш из тог разлога се ваша торба или ранац могу лако наћи на мети злонамерних путника, а ви за трен ока постати жртва крађе.

"Искоришћавање осећаја сигурности путника након што се удобно сместе је промишљен потез од стране лопова. У тренуцима током оброка, када су пригушена светла или када се путник удаљи до тоалета, лопови могу окушати своју срећу и украсти вредне ствари из ваше торбе", упозорио је Џонатан Франкам стручњак за путовања у интервјуу за Дејли Мејл.

Уместо у одељак изнад вашег седишта, стручњак предлаже да свој ручни пртљаг сместите у складишни простор који се налазе са супротне стране пролаза. Тако ће вам личне ствари увек бити на оку, а када се удаљите са места - путницима који седе до вас, које можете замолити да припазе да неко не отвори преграду.

Како се заштитити од крађе у авиону

Начин паковања, када је реч о заштити од крађа у авиону, игра најважнију улогу. Са аспекта безбедности личних ствари, Франкам наводи како је инвестиција у путну торбу ојачаних ивица и рајсфершлуса, и додатно осигурану PIN-кодом, можда и најбоља ствар коју можете да учините за себе. 

Осим тога, стручњак за путовања предлаже и да се ручни пртљаг, без обзира на то што је увек са вама у кабини, ипак обележава препознатљивим налепницама, трачицама или "тагом" на коме су исписани ваше име и презиме, контакт телефон и адреса пребивалишта.

Још један савет који је он поделио тиче се раздвајања ствари и то тако да вам телефон, нешто новца и лична документа увек буду у одвојеној торбици коју ћете носити око струка. На тај начин, чак и уколико дође до тога да будете опљачкани, оно најзначајније за наставак путовања остаће код вас, на сигурном.

image