Магазин

Јапанци имају трикове за расхлађивање који су успешни и на плус 40 степени

Сваки савет да се расхладимо на овим врћинама је више него добродошао - лимунаду са ледом смо пробали, хладили смо се лепезама, не излазимо напоље када је плус 35 степена, а сада ћемо да сазнамо како Јапанци, од којих вреди учити, налазе начине да се расхладе под екстремним условима.
Јапанци имају трикове за расхлађивање који су успешни и на плус 40 степени© Ryo Yoshitake/unsplash

Током лета у Јапану темературе могу да буду веома високе, али је и велика влажност, што је додатно отежавајућа околност за живот. Ипак и под тешким условима, не може тако лако да се уочи да се становници ове државе тешко носе са врућинама.

Чињеница је да прибегавају лаганијој храни, носе кишобране како би се заштитили од сунца, облаче лаганију гардеробу од природних материјала, али користе и неке трикове због који лакше подносе високе темературе.

Пешкири и ледени сладоледи

Tenugui, дуги и танки пешкири који се носе око врата, су уобичајени модни призор током јапанских летњих месеци. Али поред овог момента, помажу и да сунчева светлост не допре у предео врата, те се тако спречавају опекотине које су баш честе у овом пределу тела. Такође, људи се додатно хладе тако што их поквасе хладном водом и онда ставе на врат, пише Интеракнетворк.

Ова успешна "цака" у превазилажењу летњих тепратура није усамљен пример, те можемо да видимо и како грицкају kakigoori - освежавајућу ужину-сладолед. Наиме, у питању је сладолед припремњен од ситног леда, обогаћеног разним сирупима, а може да буде сервиран и са преливима, воћем, кондезованим млеком.

Маске и влажне марамице на бази ментола

Маске за лице су и даље свеприсутне у Јапану, чак и на отвореном током летњих дана, али одређене маске обећавају олакшање од врућине. Постоје оне на бази ментола и еукалиптуса, па на лицу даје осећај хлађења. Такође, употребе расхладних марамица оставља изненађујуће јаке трнце на кожи, пише Би-Би-Си.

Ручни вентилатори, лепеза за врат и вентилатори у одећи

Интересантно је да се Јапанци доста концентришу на производе који хладе појединце, а не окружење.

Зато, сви увелико користе мини, ручне, вентилаторе у превозу, али многи одлазе корак даље - користе и "лепезе за врат", уређај који подсећа на слушалице, али у ствари намена је да хладе врат и главу.  Најпопуларнији производи су прслуци са уграђеним вентилаторима, само треба имати у виду да након 35 степена, ови вентилатори постају контрапродуктивни због уласка врућег ваздуха. Посебно су намењени за раднике који раде напољу у периоду када је сунце најјаче. 

image