Магазин

Добре вести: Сладолед није толико лош за здравље као што сте мислили, откривају стручњаци

Сладолед је сигурно добра идеја када вам се једе нешто што је слатко, укусно и може да вас расхлади, али познато је и да је он такође пун шећера, калорија, а понекад и вештачких адитива, тако да је ово сигурно нешто што не би требало да једете сваки дан. Ипак, да ли је сваки сладолед заиста толико лош? Ако бисте га често јели, да ли би стварно уништио ваше здравље или је ипак посластица у којој можете да уживате без гриже савести?
Добре вести: Сладолед није толико лош за здравље као што сте мислили, откривају стручњаци© Pexels/Jean Balzan

Сладолед је калорична храна, обично са високим садржајем шећера и масти, у повремено ужива свако од нас. На тржишту постоји много бреднова и врста сладоледа, са много различитих нутритивних профила, тако да је увек препоручљиво да читате етикете када бирате који да узмете.

Ипак, изнова се поставља питање: Да ли је сладолед добар или лош за нас? Према стручњацима, одговор није толико једноставан, али срећом, да ли добијате користи од сладоледа или не већином зависи од вас.

Генерално, једна порција од две трећине шоље сладоледа од ваниле садржи 32 грама шећера и 13 грама засићених масти. Препоручена дневна граница за унос шећера, према Америчком удружењу за срце, није више од 36 грама за мушкарце и 25 грама за жене. А што се тиче засићених масти , не препоручује се више од 13 грама свакога дана за некога ко конзумира око 2.000 калорија дневно. Дакле, једна порција сладоледа у великој мери заузима целодневну вредност шећера и засићених масти.

Ипак, то не мора увек бити разлог да се у потпуности избаци или знатно смањује количина сладоледа из исхране.

Предности сладоледа

"Ако вам је исхрана иначе здрава, куглa сладоледа сваке вечери вероватно неће уништити ваше здравље", рекла је за "Хафингтон пост" Едвина Кларк, регистровани дијететичар. "Штавише, сладолед је извор калцијума, магнезијума и витамина Б12, и често пружа уживање и носталгију, што је важна функција хране."

Поред тога, протеини и масти који се налазе у сладоледу могу помоћи у успоравању апсорпције шећера, што је боље за контролисање нивоа шећера у крви (за разлику од конзумирања нечега попут гумених медведића, који су готово искључиво пуни шећера).

Такође, када једете сладолед, добијате мало протеина и калцијума. Млеко и павлака су добар извор витамина А, есенцијалног хранљивог материја за унапређење здравља очију и подршку имунолошкој функцији.

Ови млечни производи такође обезбеђују холин, који игра виталну улогу у раном развоју мозга и метаболизму. Већи садржај масти у сладоледу такође може довести до повећане ситости у поређењу са другим посластицама, које су углавном богате шећером и рафинисаним угљеним хидратима. (Наравно, све ово зависи од садржаја масти и млечних производа у сладоледу који одаберете.)

Да ли су сладоледи без млека боља опција

Сладоледи без млека и даље обично садрже много шећера и масти. Једна ствар коју треба напоменути је да се пуно додатних састојака може додати верзијама без млека, да би се побољшао укус. Неки могу да садрже више вештачких заслађивача, шећерне алкохоле, конзервансе, згушњиваче и додатне адитиве.

Дакле, није гарантовано да ће сладолед без млека бити здравија опција, али већина овога зависи од нутритивних профила сваког засебног бренда.

Величина је битна

Било да одаберете сладолед са или без млека, стручњаци наглашавају да, ако ћете га јести често (а можда чак и сваки дан), најважнија ствар на коју треба водити рачуна је величина порције.

Једна порција, што је углавном половина шоље, углавном је дневни максимум који већина дијететичара препоручује.

Такође је важно да обратите пажњу на своју исхрану у целини. Ако конзумирате много шећера током дана, додавање сладоледа у свакодневни мени вероватно није најбоља идеја, али ако вам је унос шећера низак, онда уживање у порцији сладоледа може бити задовољство које не нарушава здравље.

image
VV inauguration
banner