Магазин

Можете ли претерати са узимањем пробиотика и које су последице предозирања

Неки лекари могу предложити укључивање суплемената пробиотика у вашу дневну рутину - али да ли је могуће узимати превише, толико да се предозирате? Ево како пробиотици могу да утичу на ваше тело и како да знате да ли претерујете са дозом.
Можете ли претерати са узимањем пробиотика и које су последице предозирања© Canva/Fabián Montaño

У нашим цревима већ живе трилиони бактерија које су повезане са добрим и лошим здрављем. Теорија која стоји иза узимања пробиотика је да они могу подстаћи раст здравих бактерија у цревима и побољшати здравље, али мишљења о предностима ових суплемената на основу истраживања су и даље помешана.

Уз то, не можете се "предозирати" пробиотицима до те мере да добијете опасне нежељене ефекате или да проузрокују смрт - за сада није било никаквих извештаја о таквим појавама. Ипак, то не значи да би требало да их узимате без информисања о утицајима које могу имати на организам, као што су:

Нелагодност

Узимање више од препоручене дозе пробиотика не значи да ћете нужно добити боље резултате. Уместо тога, може изазвати неке благо непријатне нуспојаве - нека истраживања су показала да употреба више бактерија може да се супротстави позитивним ефектима.

Другим речима, ако бактерије из прекомерне дозе пробиотика дођу до хране пре него што почне природно да се вари, могу да је претворе у гас. Поред вишка гасова, можда ћете осетити надимање или ћете имати генерално узнемирен стомак.

Ови нежељени ефекти такође се могу јавити када неко први пут почне да узима пробиотике, јер њихова црева могу да доживе промене у нивоу бактерија. Међутим, обично, ако неко узима просечну дозу, ови нежељени ефекти би требало да нестану када се тело прилагоди.

Пробиотици могу бити опасни за неке људе

Узимање превише пробиотика може бити лоше за оне са озбиљним болестима или ослабљеним имунолошким системом. Ако спадате у било коју од ових категорија, важно је да се консултујете са својим лекаром пре узимања пробиотика, јер могу потенцијално довести до инфекције.

Не постоји "права доза" пробиотика

Научници не знају тачно која је ефикасна доза за здравствену добробит, јер ово поље није довољно истражено.

Међутим, ако узимате пробиотике да бисте се изборили са непријатним ефектима антибиотика, постоје неки докази да би већа доза одређених пробиотика могла помоћи у смањењу нежељених ефеката дијареје.

Не постоји начин да знате коју дозу узимате

Тржиште пробиотичких додатака исхрани је релативно нерегулисано, тако да је тешко знати колико "здравих бактерија" заправо конзумирамо када узимамо пробиотике у облику таблета. Штавише, тешко је знати да ли су организми у тим пробиотицима уопште још живи и способни да раде свој посао, или су мртви и бескорисни. Чак и ако су бактерије живе, поставља се питање да ли могу да преживе када дођу у ваша црева.

С обзиром на недостатак генералних информација, да бисте узели безбедну и здраву количину пробиотика, препорука је да разговарате са својим лекаром о томе шта је исправно за вас. За здраву особу, добијање пробиотика кроз правилну исхрану може да буде довољно.

image