Магазин

Сваки трећи брак у Србији се заврши разводом - да ли је то алармантан податак

Парови у нашој земљи све касније улазе у брак а сваки трећи брак се заврши неславним разводом, каже статистика. Ипак, овакви подаци нису разлог за узбуну каже Милица Весковић Анђелковић са Филозофског факултета за РТ Балкан и наглашава да су нормални и очекивани.
Сваки трећи брак у Србији се заврши разводом - да ли је то алармантан податак© freepik

У Србији је прошле године закључено 31. 670 бракова, што је за 3,5 одсто мање него 2022, објавио је Републички завод за статистику (РЗС). Наведено је да је код првих бракова, којих је закључено 25.887, забележен пад од 3,8 одсто у односу на 2022. годину.

Број закључених бракова на 1.000 становника износио је 4,8 и младожење су се жениле у просеку са 34,5 година, а невесте удавале са 31,4 године.

Најзаступљенији су етнички хомогени бракови, односно бракови које су закључили супружници исте националности и таквих бракова је било 84,8 одсто, односно 26.841.

Супружници су у највећем броју случајева имали исти степен образовања. Таквих је било 67,2 одсто од оних који су склопили бракове.

Када је реч о економским активностима младожење и невесте, у 23.413 закључених бракова или 73,9 одсто, оба супружника су била активна.

Највећи број бракова - 91,7 одсто или 29.052, закључен је између држављана Србије, преноси Танјуг.

Парови касније улазе у брак, разводи у порасту

Разведено је 10.175 бракова, односно за 3,7 одсто више у односу на 2022. годину.

Број разведених бракова на 1.000 становника износио је 1,5, просечна старост мужева при разводу брака 45,2 године, а жена 41,7 година.

Највише је развода забележено у браковима са децом - 5.270 или 51,8 одсто, а у 49,7 одсто таквих бракова супружници су имали једно дете.

Деца су након развода најчешће додељивана мајкама и то у 3.613 разведених бракова, односно 68,6 одсто.

Разведени бракови у просеку су трајали 13,7 година.

Број закључених бракова у Србији од 2019. до 2023. године у просеку износио 31.283, док је просечан број разведених у истом периоду износио 9.873.

Подаци су показали да мушкарци и жене све касније улазе у брак, али се касније и разводе.

Разлика у годинама између супружника у просеку износи нешто више од три године, при чему су мушкарци најчешће старији од жена - што важи и за закључене и за разведене бракове.

Да ли раст броја развода забрињавајућ 

Стручњаци сматрају да то што се број развода повећао на основу предочене статистике није алармантан податак: 

"Повећан број развода генерално гледано је у складу са вредностим системом, а са друге стране и са неком транцизијом породице и брака која је карактеристична за западне земље, а касније се проширило и на нашу државу. Скок развода у односу на склапање брака је нешто нормално, односно нешто очекивано и у складу са демографским токовима. То што је дошло до разлике у односу на 2022. и 2023. годину, просто те флуктуације у једној години раста развода и склапања бракова - то не бих одвајала. А уколико следеће године да дође до пада, то би било нешто очекивано и нормално", каже Милица Весковић Анђелковић са Филозофског факултета одељења за социјологију и додаје да податак није драстичан у односу на предходне године да бисмо сад тражили узрок, те да се ништа није догодило да би сада дошло до озбиљног скока броја развода". 

Статистика такође каже да људи касније улазе у брак, али и то је нормално, каже Милица: 

"Догађа се због продуженог школовања, продужене младости, а и због економске ситуације, јер брак захтева и економску стабилност. Кад улазите у брак од вас се очекује да можете да издржавате, храните породицу и да омогућите социјални живот". 

image