Русија

Руска Република Башкортостан: Промена пола разлог за развод брака, онемогућава усвајање

Нови закон је неопходан да би се очувала традиционална породица, сматра Константин Толкачев, председник Државне скупштине Башкирије
Руска Република Башкортостан: Промена пола разлог за развод брака, онемогућава усвајањеGetty © Eoneren

Руска Република Башкортостан усвојила је нови закон којим се омогућава поништавање бракова ако један од супружника промени пол, саопштила је у прес-служба регионалне државне скупштине.

Промена пола у матичним књигама представљала би основ за развод, према новом закону. Председник Државне скупштине Башкирије Константин Толкачов напоменуо је да је ова политика усмерена на "очување традиционалне породице".

"Као што видимо, само здрав разум и логика нису довољни да заштите породичне вредности. Нездрави западни трендови терају нас да ове наизглед очигледне ствари региструјемо у закону", рекао је он и додао да циљ додавања ових нових одредби у Породични закон да се "елиминише свака спекулација на ову тему".

Нови закон такође забрањује особама које су промениле пол да постану усвојитељи или старатељи деце.

Прошлог јула, руски председник Владимир Путин потписао је закон којим се забрањују операције промене пола, као и легалне промене пола и све повезане медицинске интервенције. Једини изузетак је у случајевима када постоје озбиљни медицински разлози за такву операцију.

Давање лекова и примена других терапија за промену пола такође су забрањени осим ако нису неопходни за лечење деформитета репродуктивних органа код деце. У таквим случајевима, међутим, лечење могу да спроводе само лиценциране клинике повезане са Министарством здравља Русије.

Онима који су променили пол пре доношења новог закона сада је забрањено усвајање деце. Ако један супружник у браку промени пол, други супружник има право да захтева развод.

Између 2018. и 2022. године, када су операције промене пола биле легалне, процењује се да је преко 2.000 људи прошло процедуру, рекла је заменица руског министра здравља Евгенија Котова.

Транс активисти критиковали су закон, тврдећи да он озбиљно умањује права трансродних особа у Русији. Други противници закона су тврдили да је његова формулација нејасна и да би се могла користити за ускраћивање операција као што је мастектомија за жене које имају предиспозиције за рак дојке.

Кремљ је, међутим, инсистирао да је текст закона темељно испитан и да су ризици злоупотребе закона за ускраћивање медицински неопходних третмана сведени на минимум.

image