Топла или хладна кафа - која је боља опција
Осим што се разликују по температури и укусу, тело може другачије да реагује на топлу и хладну кафу. У зависности од тога шта вам треба, можете да одредите која је боља за вас.
Према стручњацима, врућа кафа може да има више хранљивих материја које вам могу бити од користи за здравље, а показало се да јака арома топле шољице побољшава расположење и смањује осећај умора.
Топла кафа има више антиоксиданата - молекула који нападају слободне радикале, нестабилна једињења која повећавају оксидативни стрес у целом телу. То је зато што кување кафе са топлом водом извлачи више хранљивих материја из зрна него хладна вода (посебно у комбинацији с ледом).
Показало се да превише оксидативног стреса оштећује ћелије и доводи до дугорочних здравствених проблема као што су болести срца, Алцхајмерова болест, отказивање бубрега, па чак и неки облици рака, тако да топла кафа може имати улогу у заштити од ових обољења.
Остале намирнице богате антиоксидансима укључују бобице, зелени чај, тамну чоколаду, пасуљ.
Нека истраживања такође сугеришу да вам топла кафа може дати и већи подстицај енергије. Студија Америчког хемијског друштва из 2020. године открила је да методе кувања топле кафе доводе до нешто виших нивоа кофеина од припремања хладне кафе.
Једна друга студија каже и да врло мала количина топле кафе смањује умор и ниво стреса. Истраживање из 2021. показало је да су људи који су удисали арому кафе пре него што су били подвргнути стоматолошким процедурама били мање анксиозни и опуштенији од оних који нису удисали арому.
Међутим, ледена кафа може имати своје предности, укључујући мање киселости, а чак помаже у регулисању шећера у крви.
На пример, хладна кафа има тенденцију да буде мање кисела од вруће, јер топлота повећава садржај киселине. Пића која су киселија могу пореметити здраве бактерије у цревима, што доводи до проблема са пробавом. Кисела кафа може да ремети ваш природни рад црева, због чега се заправо осећате успорено и уморно, тако да долази до контра ефекта.
С обзиром и на то да се хладна кафа често пије уз млеко, то може бити додатн унос масти и протеина, који ће желуцу помоћи да боље "поднесе" кофеинско пиће.
Такође се показало да хладна кафа садржи веће нивое магнезијума и антиоксиданата званих хлорогенске киселине. Ово може помоћи у регулисању шећера у крви и смањењу крвног притиска, што смањује ризик од развоја срчаних болести.
На крају, мања количина кофеина у хладној кафи може да буде добар избор за оне који осећају анксиозност од превеликог уноса кофеина.
За сада не постоји научно доказан одговор која кафа је боља, али оно што је најважније је да, докле год се пију у умереним количинама, ни једна не доноси негативне ефекте.