Магазин

Шта се дешава кад кафу пијемо на празан стомак и да ли је ова навика штетна по здравље

Јутарња кафа - има ли шта боље него да на миру са њом започнемо дан? Под тим се подразумева да ћемо је попити на празан стомак, што можда није добро. Или, ипак није тако лоше? Ево, шта кажу гастроентеролози по питању пијења овог напитка пре доручка.
Шта се дешава кад кафу пијемо на празан стомак и да ли је ова навика штетна по здравље© Samer Daboul/pexels

Без обзира да ли нам недостаје времена или једноставно нисмо тип особе која редовно доручкује, уобичајено је да пијемо кафу на празан стомак - за коју смо вероватно чули да је лоша за наша црева. Али да ли је заиста тако?

Добра вест је да испијање кафе на празан стомак није само по себи лоше и наши стомаци се обично могу прилагодити да би се заштитили. Али то може изазвати одређену нелагодност.

"Постоје многе предности у вези са конзумирањем кафе када је у питању гастроинтестинални тракт. Овај напитак није идеалан због кофеина, али морам напоменути да се користио у медицини вековима", каже гастроентеролог др Сунана Сохи.

Кафа се поиграва са нивоом желудачне киселине на више начина. Као резултат тога, неки људи се могу суочити са проблемима, односно лошом пробавом која се лако може решити избегавањем кофеина или, можда, уживањем у шољици кафе уз неку храну.

"Кофеин стимулише производњу хормона гастрина, који је одговоран за производњу желудачне киселине. Иако ово последње једињење помаже да се покрене процес варења, оно такође додаје киселост желуцу", појашњава лекар Суприја Рао.

Такође, феноли, једињења која се налазе у кафи, доприносе нивоу киселости у цревима.

"Кафа има око пет pH фактор, док наша желудачна киселина има pH око два, што чини желудачну киселину још киселијом", објашњава др Рао. Као резултат тога, стомак би требало да буде у стању да поднесе киселост изазвану испијањем кафе, али то зависи од пацијента до пацијента.

"Ако се осећате надуто или имате болове у горњем делу стомака и мучнину након што сте попили кафу на празан стомак, знате да имате проблема са тим", наглашава Сохи.

Није нужно да је превелика киселост проблем, јер стомак то може да поднесе, кажу лекари: "Више се ради о томе да једњак није у стању да издржи такву врсту оштећења киселине. Ништа се опасно неће догодити - није да кафа изазива чиреве - али можда ћете се једноставно осећати непријатно", појашњава др Рао.

Конзумирање кафе на празан стомак повецаћава производњу желудачне киселине. Већи нивои течности не изазивају проблеме за многе људе, али могу изазвати нелагодност за неке. Зато, ако не можете да замислите јутро без кафе, покушајте да га попијете након оброка, предлажу стручњаци, а пише Јахулајф.

image