Магазин

Ујед предатора, балзамовање, скупљање камења: Изговори старих Египћана за одсуствовање са посла

Да ли некада нисте отишли на посао због уједа пустињског предатора? Или можда сте издвојили слободне дане за балзамовање преминулих и приношење дарова боговима? Иако ови изговори можда не би били прихваћени од стране данашњих послодаваца, у старом Египту су били сасвим уобичајени, према недавно откривеној древној египатској плочи.
Ујед предатора, балзамовање, скупљање камења: Изговори старих Египћана за одсуствовање са посла© Pexels/AXP Photography

Упркос напретку у цивилизацији, људска природа остаје иста, што управо доказује ово откриће из древног Египта. Већ хиљадама година радници траже одстуство са послова из приватних, религијских и здравствених разлога. 

Египатска плоча стара 3.200 година приказује занимљиве изговоре који су људи користили да не оду на посао. Док неки изговори могу да се подударају са савременим, има и оних који су се заиста могли искористити само у древном Египту.

Откривена плоча припада Деветнаестој египатској династији, такође познатој као династија Рамесида. Датира из 40. године владавине Рамзеса II, а ова таблица је била бележница за 280 дана те године.

У њој су записане информације о четрдесет запослених, исписане новоегипатским хијератским писмом црвеним и црним мастилом. Табла наводи дане када је запослени пропустио посао, са посебно издвојеним редовима за разлоге одсуства. Да ли би неки од ових примера били оправдани данас?

Пиво, шкорпион, балзамовање

Један од разлога који би данас можда био чудан, али је био прилично уобичајен у старом Египту, био је "кување пива". Забележено је чак више од десет радника који су узели одсуство због кувања пива, тако да је ова активност важила као опште прихваћен разлог за одсуство са посла.

За древни Египат ово је разумљиво, јер је пиво био напитак који су конзумирали мушкарци, жене, па и деца. Често се користио и као лек, а неки послови би пивом плаћали своје раднике. Пиво је такође било повезано са многим божанствима. Дакле, може се рећи да је издвајање дана за прављење пива био "продуктиван одмор", а не изговор за уживање у овом алкохолном пићу, према порталу "Unilad".

Затим, ту су и изричито "пустињски проблеми": Радник по имену Себа отишао је на одмор пошто га је убола шкорпија, а неки су се жалили и на "болове у очима" - вероватно због специфичне пустињске климе.

Остали разлози за одлазак су се кретали од болести до смрти вољене особе. Евидентирано је и око четири радника који су узели одмор да би балзамовали и умотали своје преминуле рођаке. Осим тога, неки су узели слободне дане због "приношења дарова боговима". Ово је сигурно било итекако оправдано одсуство, које се може поредити са савременим религијским празницима.

Један занимљив разлог зашто су неки мушкарци одсуствовали је био да су њихове жене или ћерке "крвариле" - мислећи на менструацију. Иако менструација данас није довољан разлог за одсуствовање са посла, стари Египћани су ово прихватали. Ове дане би мушкарац издвојио да би помагао у кућним пословима, како би женски чланови породице могли да одмарају.

Још неки од наведених разлога су били "сакупљање камења", вероватно за домаћинство, као и "помагање писарима".

Древна плоча која се тренутно налази у Британском музеју датира из 1250. године пре нове ере и ископана је из Деир ел Медине у Египту.

image