Магазин

"Најбогатији човек који је икада живео": Научници први пут реконструисали лице Тутанкамовог деде

"То је смирено лице човека који је промовисао мир и живео у време највећег економског просперитета. Могао је бити један од најбогатијих људи који су икада живели, барем у својој епохи", рекли су научници о фараону Аменхотепу III, који је владао старим Египтом на врхунцу моћи пре 3.400 година. Сада је први пут откривено како је његово право лице изгледало.
"Најбогатији човек који је икада живео": Научници први пут реконструисали лице Тутанкамовог дедеGetty © Hannes Magerstaedt

Користећи лобању мумије фараона и друге податке, научници и дизајнери су успешно успели да реконструишу лице древног владара. Сматра се једним од највећих фараона у историји Египта, а број преживелих статуа његовог лика је већи од било којих других. Међутим, до сада, научна реконструкција његовог лица никада није направљена.

Реконструкција је почела дигиталним рекреирањем лобање фараона, користећи слике и податке његове мумије. Додатни подаци од живих донатора су затим коришћени за информисање вероватних димензија и положаја краљевог носа, ушију, очију и усана, а коришћени су и подаци појединаца са високим индексом телесне масе, за коју се претпоставља да је фараон имао, преноси "Дејли мејл".

"Иако је био један од заиста великих египатских краљева, његова висина је око 156 цм, што га чини једним од најмањих краљева које познајемо из њихових сачуваних мумија. Ова прилично мала телесна висина се не одражава у уметности - у уметничким делима, он је познат по својим гигантским статуама," рекли су научници.

"Истраживања спроведена седамдесетих година описали су Аменхотепа III као гојазног, болесног и седећег човека, који је био скоро ћелав и патио од проблема са зубима у последњим годинама живота," објаснили су, додајући да је тешко било одредити узрок смрти на основу тренутних података. Сматра се да је умро између 40. и 50. године, остављајући свом наследнику краљевство на врхунцу моћи и богатства.

Интересантно је да лик који је дигитално реконструисан изгледа потпуно другачије од фараона који се може видети на древним статуама.

"У поређењу са другим приказима фараона у којима сам учествовао, ово је било најкомплетније, јер смо моделовали одећу и накит. Били смо задивљени коначним резултатом - видети цело попрсје са овим бојама и спокојним лицем је прилично задовољавајуће," рекао је дизајнер бразилски стручњак за графику Цицеро Мораес, који је моделовао главу. "То је наш поклон свима онима који цене историју", додао је.

Аменхотеп III владао је древним Египтом на врхунцу моћи, био је обожаван као живи бог и био је Тутанкамонов деда.  Овај фараон, којег је један археолог описао као "једног од најбогатијих људи који су икада живели", водио је Египат кроз период невиђеног просперитета и међународне моћи.

Фараон је био обожаван током свог живота, а он је тврдио да је врховни бог Амун његов прави отац, због свог имена Аменхотеп - што значи "Амун је задовољан". Страни владари су га у дипломатским писмима наводно га молила да им пошаље нешто злата на поклон, "јер ће злата у Египту бити у изобиљу као песка".

Иако је ово било уобичајено претеривање за такво писмо, ипак је наговештавало екстремно богатство. Постојале су и спекулације да је његова мумија можда била у потпуности прекривена златним листићима, тако да је морала изгледати као статуа бога.

image