Магазин

Спавате ли са укљученом климом? Ево шта стручњаци саветују

Стручњаци саветују да нипошто не спавате док у соби ради клима уређај. Међутим, када су температуре изузетно високе,као ових дана, ово често делује скоро немогуће. Дакле, не можете да спавате у врелој просторији, али није препоручљиво ни да се "смрзавате".
Спавате ли са укљученом климом? Ево шта стручњаци саветују© Canva/AndreyPopov

Незамисливо је "преживети" вреле дане без клима уређаја, а када наиђе топлотни талас, ни ноћи нису ништа хладније. Зато већина људи одлучи да даноноћно држи климу упаљену и док спава, а она непрестано хлади просторију. Иако је ово сигурно пријатно, да ли је здраво?

Постоји неколико разлога зашто спавање док овај расхладни уређај ради није препоручљиво, али ако заиста не можете да одолите, можете да учините следеће да ублажите потенцијалне негативне утицаје:

Респираторни проблеми

Ова летња навика може довести до респираторних проблема, посебно код особа које су осетљиве на хладан ваздух или имају постојеће респираторне проблеме, као што су астма или алергије.

Хладан ваздух који клима уређај производи може иритирати респираторни тракт, изазивајући симптоме као што су кашаљ, стезање у грудима и кратак дах. Поред тога, ови уређаји ако се не одржавају и чисте на одговарајући начин, могу да покрену циркулацију алергена и загађивача у ваздуху, погоршавајући респираторне симптоме код осетљивих особа.

Да бисте ублажили проблеме са дисањем, поставите температуре на умерени ниво, и размислите о коришћењу овлаживача ваздуха да бисте додали влагу у ваздух и редовном чишћењу или замени ваздушних филтера.

Сува кожа и очи

Хладан ваздух који производи клима уређај може уклонити влагу са коже, што доводи до сувоће, свраба и перутања. Слично томе, продужено излагање сувом ваздуху може изазвати иритацију и нелагодност у очима, погоршавајући симптоме као што су црвенило, свраб и замагљен вид.

Да бисте ублажили суву кожу и очи, осим овлаживача ваздуха за повећање нивоа влажности у просторији, не заборавите и наношење хидратантне креме на кожу пре спавања и по потреби вештачке сузе за очи.

Лош сан

Ако је температура превише ниска или ако клима уређај производи буку, ово може да вам омета сан. Ниске температуре могу изазвати нелагодност и буђење током ноћи, док бука може да вас спречи да утонете у дубоке, ресторативне фазе сна.

Да бисте се наспавали, подесите температуру на пријатан ниво, користите чепове за уши да бисте блокирали буку и одржавајте доследан распоред спавања. Поред тога, избегавајте конзумацију кофеина или стимулативне активности пред спавање, јер то може ометати почетак и квалитет сна.

Укоченост мишића

Спавање у хладној соби са укљученом климом може изазвати укоченост мишића и болове у зглобовима, посебно ако је тело изложено ниским температурама на дужи период. Хладне температуре могу изазвати контракцију и затезање мишића, што доводи до укочености и нелагодности. Поред тога, хладан ваздух може погоршати бол у зглобовима и укоченост код особа са артритисом или другим мишићно-скелетним стањима.

Можете да прилагодите температуру тако да није исувише ниска, а такође је препоручљиво да користите ћебад или обучете више слојева, да би вам тело остало топло док спавате. Пред спавање можете имати и кратку рутину вежби истезања, како бисте опустили мишиће.

Слабљење имуног система

Хладан ваздух може ослабити имуни одговор тела и учинити вас подложнијим вирусним и бактеријским инфекцијама. Продужен боравак на ниским температурама такође може да сузи крвне судове у горњим дисајним путевима, смањујући способност тела да се одбрани од патогена и вируса.

Да бисте ово избегли, температура не би требало да буде превише ниска, редовно перите руке и избегавајте блиски контакт са болесним особама. На крају, обезбедите вентилацију у спаваћој соби, како би се минимизирало ширење патогена у ваздуху.

image