Магазин

Савршено вежбање постоји - ствар је у балансу и мотивацији

Вежбање не подразумева само да трчимо на траци, радимо напорне вежбе или практикујемо аеробик у недоглед, а при томе је напорно и досадно. У зависности од избора, мотивације, циља, вежбање може да буде буду веома разиграно, занимљиво, а и корисно. Ипак, да би тренинзи били савршени, морамо да се потрудимо, кажу стручњаци и напомињу да и ту кључну улоги игра мотивација.
Савршено вежбање постоји - ствар је у балансу и мотивацији© Andrea Piacquadio/pexels

Са морем информација и ограниченим временом, избор најбољег начина за вежбање може бити застрашујућ и напоран. Проналазак шта бисмо могли да вежбамо, па где, па колико пута седмично фрустира људе, али ако би тренинг био забаван, воља да кренемо не би изостала. Чињеница је да за неке ствари морамо да се потрудимо, ипак треба градити мишиће, снагу, стицати кондицију. Па, да ли можемо да спојимо да нам тренинг буде јако интересантан, а да вежбање скоро да не осетимо? Другим речима, постоји ли савршено вежбање?

Изгледа да ствар није у томе шта тачно вежбамо, колико је важно да је све у балансу. Стручњаци сматрају да су најбољи тренинзи су они који узимају у обзир стварни живот и подразумевају да се циљеви фитнеса и исхране сусрећу са стварима као што су пословна путовања, родитељство и забаве.

"Тајна успеха је прихватање нијанси и стварних захтева. Почните са оним што уживате и додајте све компоненте вежбања које вам можда недостају", наглашава Мајк Роусел, аутор књиге "Снага: Приручник на терену и стручњак за исхрану".

Мотивација нас тера напред

Без одговора на питање зашто вежбамо, тешко да ћемо успети и бити редовни на тренинзима. Мотивација је битна ствар, кажу стручњаци: "Морамо да погледамо ту компоненту мотивације, размислимо о њој. Ако неко воли да хода, кажем му да стави ранац са неком тежином, јер ће то дати додатно оптерећење. Дакле, и даље ћете радите оно што волите, али добијате и додатак - тренинга отпора", Стејси Симс, спортски психолог.

Трандиционални или модерни тренинзи

Уколико "бежимо" од уобичајених вежби које се раде у теретани или на пример трчања, утеху ћемо можда пронаћи у зумби, скакању на трамболини. Традиционалисти понекад гледају на неконвенционалне вежбе као на модне трендове којима недостаје научна подршка, док заговорници тврде да ове нове методе могу побољшати мотивацију и учинити вежбање приступачнијим и пријатнијим.

Учешће у нетрадиционалним часовима фитнеса, као што су тренинзи на трамболини, банџи фитнес и слично, порасло је у 2019. години за 82 процента у односу на претходну годину, говоре истраживање Клас Паса, а пише Нашонал Џиографик.

Неки стручњаци нису на страни ових савремених тренинга, али шта да радимо у ситуацијама када желимо да вежбамо, али да то не буде Кросфит или дизање тегова. Постоји неколико великих, студија које су у фокус ставиле скакању на трамболини и друге фитнес трендове. Указују да та вежбања побољшавају равнотежу, кардиоваскуларну кондицију и мускулатуру карличног дна. Такође су нежнији за зглобове и често имају нижи ниво напора јер је генерално забавнији.

Међутим, вредност дизања тегова и кардио тренинга високог интензитета за губитак тежине постоји већ годинама. Недавна студија је показала да је дизање смањило кардиоваскуларну смртност жена за невероватних 30 процената.

"Потребан вам је кардиоваскуларни тренинг и потребан је тренинг отпора, а имати и једно и друго је крајњи резиме фитнеса", јасан је Мајк Роусел, аутор књиге "Снага: Приручник на терену и стручњак за исхрану".

image