Магазин

Наглашене трбушњаке нећете добити за "само 30 дана": Колико времена је потребно да видите промене

Дошло је пролеће, што значи да се многи припремају за летњу сезону: Да ли је довољно да месец дана "стиснемо зубе", почнемо ригорозну дијету и надамо се да ћемо имати савршену фигуру и "исклесане плочице" када дође време за одлазак на плажу? Нажалост, одговор је: Не. Ако желите дефинисане трбушњаке, морате бити дисциплиновани - али и стрпљиви.
Наглашене трбушњаке нећете добити за "само 30 дана": Колико времена је потребно да видите промене© Pexels/Gustavo Fring

Топлији месеци долазе и многи су почели да се припремају за лето, тачније за плажу - нове дијете и тренинзи многима постају део свакодневнице, јер желе да буду у најбољој форми када је време за ношење купаћих костима.

Међу бројним фитнес саветима, посебно оних које препоручују инфлуенсери, могу се пронаћи трикови за "брзо и ефикасно" добијање трбушњака. Препоручују се посебни чајеви и суплементи за смањење апетита, предлози за детокс сокове који "чисте" тело од токсина, бројне вежбе које ће "трансформисати" ваше тело за само две недеље...

Иако све ово звучи добро, стручњаци препоручују да се не ослањате на ове врсте савета. "У зависности од ваше тренутне тежине, генетике, режима исхране и вежбања, скидање масних наслага може чак да траје између 6 месеци и годину-две, чак иако строго пратите здраву рутину," објашњава специјалиста спортске медицине др Мајкл Фредериксон, преноси "Њујорк пост".

Истина је да бројне вежбе за јачање трбушњака могу да их истакну, али то није једини фактор који има утицаја. Штавише, много већу улогу имају исхрана, генетика, али и ниво стреса. Стручњаци сматрају да је вероватно најефикаснији начин за истицање трбушњака је смањење масних наслага, односно корекција исхарене и вежбање ових мишића.

За мушкарце који овог лета желе да имају "плочице", препоручено је да проценат масти у телу падне на испод 10 до 15 одсто, док је за жене потребно да спадне испод 15 до 20 одсто. Да бисте одредили тренутни проценат масти у телу, најбоље је да се консултујете са дијетологом.

Важно је напоменути да није препоручљиво губити више од 1 одсто масти на месечном нивоу. Стручњаци додају да, ако неко има нормалан проценат масти и држи се правилне исхране и режима вежбања, биће потребно од 3 до 6 месеци да почне да примећује промене у изгледу трбушњака. Ако је проценат масти виши од просека, онда би вероватно требало много више времена да прође да би се приметила разлика.

Није препоручљиво ослањати се на "брза решења", као што су дијететски суплементи, који најчешће само имају ефекат лаксатива и нису дугорочно решење. Најважније је да будете у калоријском дефициту, односно да уносите мањи број калорија од оних које трошите, као и да не запоставите рутину вежбања. На крају, имајте на уму да генетика може бити пресудна: Променом животног стила сигурно можете видети побољшање, али у неким случајевима једноставно "није суђено" да неко има невероватно затегнут стомак. 

image
VV inauguration
banner