Магазин

Која крвна група је "најслађа" комарцима

Неки људи су просто магнет за комарце - где год да седну и ма колико се људи око њих налазило, ови досадне крвопије иду право на њих. Стручњаци кажу да је разлог томе крвна група.
Која крвна група је "најслађа" комарцима© Canva / anakeseenadee

У ово доба године комарци вребају на сваком ћошку, а највише их има на местима где има и воде, било да је у питању река, базен или језеро. Одбранити се од њихових угриза је практично немогуће, али је корисно знати њихове преференце у погледу "жртава". Кога они више нападају - особе са А, Б, АБ или 0 крвном групом?

Шта кажу истраживања - коју крвну групу највише воле комарци

Истраживања овог типа научници су почели да спроводе још пре 50 година. Тако је једна студија из 1974. године истраживала који су то индивидуални фактори који комарце могу привлачити код људи, а закључак научника на основу 102 испитаника био је тај да су комарцима "најслађе" особе са 0 (нултом) крвном групом.

Овај закључак још једном је потврђен и 2019. године, када су истраживачи направили специјалне хранилице у којима је била крв различитих крвних група. После неког времена примећено је да су се ове крвопије највише храниле из посудице у којој је била нулта крвна група, преноси портал ХелтЛајн.

Шта још привлачи комарце осим крвне групе

Осим крвне групе, ове инсекте привлаче још и угљен-диоксид, мирис људског зноја, као и топлота коју наша тела емитују. Једно истраживање из 2017. године открило је да женке комараца имају способност детекције температуре, и да се у свом лету крећу управо ка изворима топлоте.

Доказано је да ове крвопије могу доста добро да разазнају и боје, и то нарочито касно поподне и предвече. Стога, уколико желите да (колико-толико) избегнете њихове угризе, добро би било да избегавате ношење гардеробе црвенe, наранџастe, црнe и тамнозеленe, односно бојe између плаве и зелене.

Осим тога, научници су установили и да комарце за нијансу више привлаче особе које су припите, у чијем се даху осећа етанол, чија је температура тела по правилу за нијансу виша од уобичајене температуре и које се, сходно томе, и мало више зноје него особе које су потпуно трезне.

image