Магазин

Ово су 3 најчешће грешке када је реч о нези коже

О томе колико је важно наносити заштитни фактор приликом изласка напоље знају чак и врапци на грани. Међутим, и поред тога што се о овој теми непрестано прича, многи од нас ово раде погрешно. Осим тога, постоје још 2 грешке за које дерматолози сматрају да су јако штетне.
Ово су 3 најчешће грешке када је реч о нези коже© Canva / Rido

Нега коже је тема која је увек актуелна, а нарочито у летњем периоду када је већим делом дана она изложена сунцу. Неке од грешака које чинимо имају везе са тим, а неке су присутне и током остатка године. 

Грешка број 1: Превише неге има супротан ефекат

Наша кожа је попут штита, који чини да агресори из спољашње средине, попут честица загађења из ваздуха, алергена и слично, не доспеју у организам. Претеривање у наношењу различитих препарата потенцијално може оштетити ту природну баријеру и довести не само до продора штетних супстанци у организам, већ и до иритација на самој кожи. Црвенило, сува кожа и ситне површинске лезије могу бити знак да је кожи потребан одмор, односно да је дошло до презасићења различитим производима, навео је Рон Робинсон, хемичар у козметичкој индустрији, за Њујорк Пост.

Грешка број 2: Недовољна заштита од сунчевих зрака

Експерти за негу коже не престају да наглашавају важност коришћења производа за заштиту од штетних УВА и УВБ зрака. Оно на шта они посебно скрећу пажњу јесте правилно наношење ових козметичких препарата. Прво и основно: они би требало да се користе током читаве године. Друго, ништа мање важно: препарате би требало аплицирати и на деликатне делове тела, будући да је кожа на тим деловима неупоредиво тања, а самим тим и подложнија зрачењу. Врат, очни капци, уши, усне, деколте и шаке су места која би посебно требало штитити.

Грешка број 3: "Копирање" неге од пријатељица или чланова породице

Свако од нас је индивидуа за себе, па је и нега коже нешто што би требало да апсолутно буде прилагођено нашим потребама. Чак и уколико је тип коже исти, одређени производи једној особи могу у потпуности одговарати, а код друге изазвати лошу реакцију и довести до појаве иритација. Зато се увек препоручује да се приликом одабира производа за негу консултују стручњаци у тој области, као и да се свако од нас ослања на лично искуство, а не искључиво на препоруке пријатеља, инфлуенсера или чланова породице.

image