Магазин

Колико времена треба да потрошимо на умивање да би уклонили прљавштину - одговарају стручњаци

Што се тиче неге лица, понекад је довољно само једно средство и мало додатног времена. Дерматолози истичу да нега лица не подразумава употребу бројних производи и брзу рутину, него је ипак потребно издвојити пар минута, односно посветити кожи пажњу.
Колико времена треба да потрошимо на умивање да би уклонили прљавштину - одговарају стручњаци© @ pvproductions/freepik

С времена на време сви упаднемо у замке, да не кажемо препоруке са Тиктока, Инстаграма и слушајући разне инфлуенсере пунимо своје корпе у дрогеријама разним препаратима за негу коже. Када погледамо полицу у купатилу, видимо море умивалица, тоника, креме које често и не стижемо да искористимо.

Што се тиче умивања, стручњаци сматрају да је довољан само један производ, али да и он нема вајде ако не перемо лице бар минут - темељно, нежно, стрпљиво.

"Велики сам обожавалац једноминутног прања лица. Мислим да људи могу да примете позитивне промене када уведу ову рутину. Побољшање долазе из ефикаснијег уклањања шминке, прљавштине", рекла је др Кели Рид, дерматолог.

Дакле, једна од највећих предности дужег чишћења и умивања коже јесте што даје активним састојцима довољно времена да продру у саму кожу. Средства за чишћење са киселинама као што је на пример салицилна киселина биће ефикаснија ако се не испере одмах.

"Већина људи пере лице само око 15 секунди и то није довољно времена да се састојци у средству за чишћење стварно активирају. У идеалном случају, требало би да перете лице око 45-60 секунди. Ако прерано исперете препарат са лица, нећете уклонити вишак уља и прљавштине са коже. Састојци треба да се упију у кожу да би урадили оно што би требало да раде", наглашава др Џереми Брауер, дерматолог.

Поједностављена рутина (односно, да се не претерује са бројним производима) и дуже време чишћења је једноставан начин да се побољшају резултати, наглашавају стручњаци.

Када треба бити опрезан

У зависности од саме коже и препарата, некада минут чишћења може изазвати да се брзо суши кожа. То се примећује тако што постаје затегнута након испирања. У том случају, употреба нежнијег средства и брже поступак умивање може бити добар компромис, пише Хаф пост.

Како укључити рутину од 60 секунди 

Не морате много да урадите осим да умасирате средство за чишћење у кожу током читавог минута, кажу дерматолози. Предлажу да користимо млаку воду и нежна средства и онда лаганим, кружним покретима ставити умивалицу на лице. Поступак би требало да траје око минут, па онда испрати. А прање лица треба да буде ујутру и увече, ако немамо времана или имамо суву кожу лекари ипак саветују да онда то урадимо пред спавање, пре него ујутру. 

image