Србија и Балкан

Путеви на северу КиМ и јутрос блокирани, стотине Срба провело ноћ на барикадама

Затворени су и прелази Јариње и Брњак од стране косовске полиције, док су барикаде и јутрос у Рудару код Звечана, а магистрала од Северне Митровице ка Лепосавићу блокирана је и Ибарској Слатини
Путеви на северу КиМ и јутрос блокирани, стотине Срба провело ноћ на барикадама© РТ Балкан

Стотине и стотине Срба провело је ноћ између суботе и недеље под шаторима, у аутомобилима, око барикада које су у суботу по подне постављене на путевима широм севера Косова и Метохије а после хапшења Дејана Пантића, бившег припадника КПС, на Јарињу од стране косовске полиције.

Главни путеви који од Северне Митровице воде према Јарињу и јутрос су блокирани, а од стране косовске полиције затворени су и даље и прелази Јариње и Брњак и преко њих се не може прећи ни пешке ни колима.

Барикаде су и јутрос у Рудару код Звечана, на месту које мештани зову "код крста", магистрала од Северне Митровице ка Лепосавићу блокирана је и Ибарској Слатини. 

Косовска полиција у суботу касно увече издала је саопштење у коме је наведено да су "лица из одређених криминалних група која су блокирала више путева на северу земље, са различитих локација у три случаја пуцала на полицијске јединице које се биле на службеној дужности у близини бране језера Газиводе" и да су полицајци "у самоодбрани били принуђени да одговоре ватром на криминална лица која су се повукла и удаљила у непознатом правцу".

Полиција је такође саопштила да су се на терену, на више различитих локација током вечери чули пуцњи.

Медији на северу КиМ јављају да су се током ноћи чуле најмање две јаке детонације на подручју Северне Митровице.

Портал "Косово онлајн" синоћ је пренео да су косовски специјалци дуже од сат држали двојицу Срба, Давора и Андрију Марковића близу језера Газиводе и да је истовремено из оклопних возила КПС испаљено више рафала према околним селима.

Сирене у Северној Митровици огласиле су се у суботу око 15 сати, после вести с Јариња о хапшењу Дејана Пантића. У тим тренуцима велике групе Срба из Северне Митровице и Звечана упутиле су се према Рудару и магистрали која од Приштине, поред Косовске Митровице, води према Јарињу, где су убрзо преко пута препречени камиони. Барикаде су убрзо постављене и у Лепосавићу и месту Лешак према Јарињу.

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је синоћ да "барикаде треба одмах склонити". Ноћ на барикадама протекла је, колико је за сада познато, без икаквих инцидената, али у ишчекивању могуће акције косовске полиције. 

Иначе, министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља изјавио је у суботу увече да је бивши припадник КПС Дејан Пантић ухапшен због сумње да је "организовао терористички напад на просторије ЦИК на северу Косова". Он је додао да је Пантић осумњичен и за "напад на уставни поредак". 

Председник Србија Александар Вучић у суботу увече потврдио је да је Пантић после хапшења задржан у једној бази косовске специјалне полиције близу Лепосавића. 

У суботу је Основни суд у Приштини одредио притвор до месец дана Србину М. А. којег је дан раније на Јарињу ухапсила косовска полиција, а на терет му је стављена сумња да је "учествовао у нападу ватреним оружјем на службена лица".  

image