Свет

"Шпигл": Зелена транзиција на климавим ногама

Енергетска транзиција се базира на струји која би требало да буде и јефтина и "зелена", истичу стручњаци. У догледној будућности неће бити ни једно ни друго
"Шпигл": Зелена транзиција на климавим ногамаwww.globallookpress.com © © Florian Gaertner

Министар економије Роберт Хабек жели да Немачку учини климатском прихватљивијом и мање зависном од гаса, са топлотним пумпама испред све већег броја немачких кућа. Али пошто цене електричне енергије вртоглаво расту, тај план је у акутној опасности, пише "Шпигл".

У Минхену, власници који већ имају топлотне пумпе добили су "леп предбожићни поклон": комуналне службе су обавестиле купце да ће се главна тарифна цена топлотне струје више него утростручити. Од јануара, киловат-сат ће коштати невероватних 75,2 цента, уместо досадашњих 20 центи.

Слична је ситуација и другде у Немачкој. Цене електричне енергије, које су кључне за рад топлотних пумпи, расту много брже од трошкова за гас. Стручњаци упозоравају да ће цене остати високе барем још неко време, најмање до 2025. године.

Све у свему, топлотна пумпа, коју је савезна влада прогласила "кључном технологијом" за енергетску транзицију, и која треба да се успостави "као климатски неутралан стандардни систем грејања у Немачкој", не делује нарочито обећавајуће, оцењује "Шпигл".

И то још није све. Цела енергетска транзиција делује климаво, зато што се базира првенствено на струји, која би требало да буде и јефтина и "зелена". У догледној будућности, изгледа, неће бити ни једно ни друго.

Амбициозна стратегија министра Хабека

Чини се да је и "револуција електричних аутомобила" за сада отказана. Прогноза Фердинанда Дуденхофера, стручњака за електричне аутомобиле, предвиђа да ће се продаја електричних аутомобила преполовити до 2024. године.

Планирана стратегија енергетске транзиције замишљена је веома амбициозно. Пола милиона топлотних пумпи треба да се инсталира у Немачкој сваке године, закључно са 2024. годином, као што је поновио министар Роберт Хабек пре само неколико недеља.

Ипак, прошле године их је и даље било само око 150.000. Инсталатерима недостају обучени мајстори, а произвођачима делови. Ове препреке су значајне, али и даље изгледају премостиве.

Кључ за "зелену транзицију" и прелазак на технологију топлотних пумпи је цена струје. Нагло повећање цена, које сада утиче и на цене за крајње потрошаче, представља највећи проблем "зелене транзиције", каже Андреас Лохел, професор економије животне средине и одрживости на Универзитету Рур у Бохуму. "И топлотне пумпе и електрични аутомобили зависе од релативно ниске цене електричне енергије. Ове технологије ће постати непривлачне за многе потрошаче ако струја у будућности остане скупа."

Чак су трошкови конверзије или уградње нових инсталација огромни - најмање 10.000 евра. Ако се томе додају високи оперативни трошкови, многа домаћинства ће вероватно одложити своје планове за топлотне пумпе на неодређено време, упркос програмима субвенција.

"Зелена транзиција" гута милијарде евра пореских обвезника

Цене би могле да наставе да расту током наредних година. Шеф општинског предузећа у Минхену Флоријан Бибербах сматра да се "снабдевачи електричном енергијом сада претварају у право жртвено јагње".

Цена струје мора постати конкурентна, упозорава Бибербах. "У супротном, цела енергетска транзиција неће функционисати."

Растуће каматне стопе због инфлације, такође, повећавају трошкове и чине пројекте обновљивих извора мање атрактивним за инвеститоре.

Федерално министарство економије није због тога забринуто. Савезни министар економије Хабек не планира никакву реакцију на високе цене струје, што већ представља велики проблем за власнике топлотних пумпи.

Штефан Арта, шеф општинског предузећа града Драјха у области Рајна-Мајна, каже да су за зелену транзицију потребне милијарде евра од пореза које ће бити уложене у конверзију и промоцију обновљивих извора енергије.

"Иначе, топлотне пумпе неће брзо истиснути загревање путем гаса и нафте."

image