Свет

Последњи ударац Пелоси: За помоћ Украјини 1,66 милијарди долара

Џозеф Бајден је похвалио усвајање закона, рекавши да он представља доказ да републиканци и демократе могу сарађивати
Последњи ударац Пелоси: За помоћ Украјини 1,66 милијарди долара© Bill Clark/Pool via AP/Tanjug

Неколико сати пре крајњег рока у поноћ, Представнички дом Конгреса САД-а усвојио је предлог закона о потрошњи вредан 1,66 милијарди долара намењен Украјини.

Америчке демократе рекордну новчану суму одредиле су за финансирање украјинске војске и хитне помоћи.

Предлог закона омогућава финансирање владиних институција и агенција до септембра 2023. године и донет је са 225 гласова "за" и 201 гласом "против", пренео је Ројтерс.

Исти предлог закона у четвртак је усвојио Сенат након чега га је потписао председник САД Џозеф Бајден.

Да Конгрес није усвојио предлог закона, савезне агенције би морале да почну са отпуштањем радника од поноћи.

Предлог закона на 4.155 страница укључује око 772,5 милијарди долара за дискреционе програме који се не односе на одбрану и 858 милијарди долара за финансирање одбране.

Законодавци су у протеклим седмицама радили на томе да у велики пакет укључе што више приоритета, имајући у виду да у јануару почиње мандат члановима Конгреса изабраним на новембарским изборима и да ће већину у Представничком дому преузети републиканци.

Ово је последњи закон који је Представнички дом усвојио на челу са Ненси Пелоси.

Ненси Пелоси је била лидерка Представничког дома у два наврата. За њену функцију бори се лидер мањинских републиканаца Кевин Макарти који је 25 минута критиковао закон, тврдећи да је он „монструозан“.

За закон, који обухвата и помоћ Украјини, гласали су сви конгресмени из Демократске партије осим Александре Окасио-Кортез из Њујорка, а подржало га је и девет републиканских конгресмена, упркос претњама тридесетак њихових страначких колега да ће блокирати све будуће иницијативе републиканаца који подрже закон.

Џозеф Бајден је похвалио усвајање закона, рекавши да он представља доказ да републиканци и демократе могу сарађивати.

"Надам се наставку међупартијске сарадње у предстојећој години", изјавио је он и оценио да је финансијски пакет добар за америчку економију.

image