Србија и Балкан

Патријарх Порфирије: Сачувати мир по сваку цену; Вучић: Приштина би да отера Србе са КиМ

Председник Србије разговарао са патријархом Српске православне цркве у Патријаршији у Београду о дешавањима на Косову и Метохији
Патријарх Порфирије: Сачувати мир по сваку цену; Вучић: Приштина би да отера Србе са КиМ© Танјуг/Раде Прелић

Председник Србије Александар Вучић састао се са патријархом Српске православне цркве Порфиријем у Патријаршији у Београду. Медији су јавили да су се председник и патријарх сусрели синоћ пре поноћи, што значи да је ово њихов други разговор за 12 сати.

Председник Србије је, говорећи о забрани уласка патријарху Порфирију на КиМ, рекао да тај потез најбоље говори о онима који су то организовали. Међутим, напоменуо је да не могу да отму ни патријарха ни цркву из душа српског народа на Косову и Метохији.

Вучић је говорио и о намери Приштине да уклони барикаде и упозорио да је суштина свега да наш народ буде протеран са Косова и Метохије.

"Због чега неко хистерично инсистира на уклањању барикада? Због тога што је потребно да Срби буду отерани са Севера. Говорим о Приштини, али и делу међународне заједнице. Те путеве користе само Срби са Севера. Албанци их не користе, тим путем нико јужно од Ибра не иде", казао је председник.

Патријарх Порфирије упозорио је да је ситуација на КиМ веома озбиљна и напоменуо да је у овом тренутку важно сачувати мир по сваку цену.

"Може се наћи пут у заједнички живот. У овом тренутку, без обзира што ми је било забрањено да одем на КиМ, ја сам сигуран, а у то уверавам све на КиМ, да ћу, не чекајући много, бити са њима тамо и да ћемо се заједно молити Богу", каже Порфирије.

Патријарх је напоменуо да је замолио председника и све у влади да не дође до оружаних сукоба, јер то никоме неће донети добро, такође је замолио за мир Приштину и велике силе.

  • 27. дец 2022 • 13:19

    13:19

    Вучић: Срби су на барикадама јер су их десет година лагали

    "За њих је важније да се потврди тзв. територијални интегритет тзв. Косова него колико ће српских глава да страда", казао је Вучић и напоменуо да Срби нису на барикадама јер им је "тако пало на памет", већ јер их десет година лажу.

    Прво нису могли на изборе, па су упадали у општинске изборне комисије, а затим су кренула и хапшења.

    "Сви се праве блесави, ћуте са стране... Ухапсићемо Трајковића, а девет година није био ратни злочинац када је био косовски полицајац. Отимате Србе, па не знате где се налазе. Шта Срби траже? Да не хапсите људе који су били на барикадама у јуну, септембру и децембру? Људи, дајте Пантићу да се лечи, да породица може да га види, да буде кући", упозорио је Вучић.

    Напоменуо је да Србија даје све од себе да сачува мир, да дођемо до компромисног решења.

    "Уколико било шта видимо као могући прозор ја ћу и данас и сутра да одем и у Рашку, Куршумлију, да разговарам са представницима нашег народа, како би ти људи божићне празнике дочекали код куће. Али, да ли ћемо успети, то не зависи од нас", каже председник.

    Како каже, њихов коначни циљ је избацивање Србије са КиМ за сва времена, као и "непослушног српског народа".

    "Желе да нас згроме због свега што се дешава између Русије и Украјине, а немојте да имате сумње да ће се то наставити. Кључно питање је шта хоћете са рушењем барикада, да убијете некога, да ли је то једини циљ", питао је Вучић.

  • 13:09

    Вучић: Не могу да отму патријарха и цркву из душа српског народа

    Председник Србије Александар Вучић захвалио се патријарху Порфирију на прилици да разговарају.

    "Ми смо ноћас до пола један разговарали, упознао сам га јутрос поновао са свеукупном ситуацијом. Мислим да јучерашње непуштање или забрана уласка на КиМ његовој светости, чини ми се да најбоље говоре о онима који су то организовали. То је само делимично приштински режим, јер довољно је било видети саопштења оних који су најваљивали да ће да осуде потезе Приштине. А онда су осудили то на такав начин да ме је било срамота да читам", каже Вучић.

    Напомиње да је то једна од највећих срамота који су себи могли да приуште.

    "Они не могу да отму ни патријарха ни СПЦ из душа српског народа на Косову и Метохији. Важно је да видимо какав је однос оних са Запада према нашој земљи. Већи проблем су барикаде него то што је неко поглавару једне цркве забранио да уђе на територију своје земље", рекао је Вучић и запитао се где је то могуће.

    Како каже, суштина је у томе да Срби буду протерани са севера КиМ.

    "Због чега неко тако хистерично инсистира на уклањању барикада, па зато што је потребно да Срби буду отерани са Севера. Говорим о Приштини, али и делу међународне заједнице. Ти путеви користе само Срби са Севера. Албанци те путеве не користе, тим путем нико јужно од Ибра не иде. Што журите, зашто сваки дан говорите да нам цури време? Шта хоћете?", питао је председник.

    Напоменуо је да Београд тренутно води разговоре са представницима међународне заједнице како би заступао интересе српског народа на КиМ.

    "На све измишљотине око криза, таблица, лудости, сада сметају таблице због барикада. Ми разговарамо са Лајчаком, Ескобаром, у овом тренутку теку разговори. Покушавамо, дајемо све од себе да сачувамо мир", објаснио је Вучић.

    Он се, такође, захвалио народу у Републици Српској и председнику Милораду Додику на подршци. Србима са Косова и Метохије упутио је посебан поздрав и поручио да је цела држава уз њих.

  • 13:06

    Патријарх: Сукоби ником неће донети добро

    Патријарх је истакао да је председнику Вучићу поновио да "морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир".

    "Молимо сам и председника, као и читаву владу, да учини све да се сачува мир, да не дај боже, не дође до оружаних сукоба, јер они никоме неће донети добро. То молим и оне који имају власт у Приштини, али и велике силе и политичке институције које доносе одлуке у центрима моћи, које неретко утичу на животе свих нас. Да и они помогну да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи од сваког", навео је Порфирије.

  • 13:03

    Порфирије: Бићу са народом на КиМ

    "Вековима на простору КиМ заједно живе Срби и Албанци. Срби су, наравно, тамо, готово 15 векова, а са Албанцима живе заједно четири или пет. Потенцијали су такви да нас, у најмању руку уче, да ако постоји добра воља, може се наћи пут у заједничи живот у којем за сваког има места", истакао је патријарх Порфирије.

    Нагласио је да је за њега јучерашњи дан био истински тужан, али да је сигуран да ће, не чекајући много, бити са народом на Косову и Метохији.

    Како је рекао, у овим тешким тренуцима, на нама је да се помолимо Богу за све наше људе којима није лако на КиМ, али и за све људе света, за мир у свету, а пре свега, за међусобно разумевање, а највише за суживот и мир између Албанаца и Срба.

    "Пећка патријаршија је за наш народ и цркву оно што је Ватикан за Римокатоличку цркву и замислите да неко, без икаквог разлога, са најблаже речено комичним образложењима, забрани папи да уђе у Ватикан. Ово кажем због тога што сам сигуран да би читав свет устао на ноге и да не постоји под капом небеском ко има било какву позицију да не би дигао глас како би штитио право поглавара Римокатоличке цркве", напоменуо је патријарх Порфирије.

    Да ли постоји један верски поглавар неке заједнице који не може да посети свој народ и да уђе у своју кућу, питао је Патријарх.

  • 13:01

    Порфирије: Ситуација на КиМ веома озбиљна

    Патријарх Порфирије је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, поручио да је ситуација на Косову и Метохији изузетно озбиљна.

    "Не знам да ли сам икада имао прилику да испред себе имам толико новинара и камера, али та чињеница показује, не само да сте сви заинтересовани за оно што смо разговарали, већ и за оно што се дешава на КиМ. Тамо је ситуација веома озбиљна и тензије су досегле тачку из које могу да се отворе путеви које нико од нас не жели и који нас не би одвели у било шта што би нам донело, не само мир, него и, какву такву равнотежу", рекао је патријарх.

image