Магазин

Смајли емотикон - прославио 40. рођендан

Најпознатији емотикон, смајли или смешко, симбол је осмеха и среће. Већ 40 година олакшава комуникацију и заједно се "смеје" са милионима људи широм света.
Смајли емотикон - прославио 40. рођендан© freepik/ ijeab

Скот Фалман, комјутерски научник и професор 1982. године куцајући на својој тастатури, укуцао је три знака интерпункције - две тачке, црту и десну заграду и добио :-) Овај први дигитални емотикон, како га је назвала "Гинисова књига рекорда", требало је да унесе мало сарказма у онлајн комуницирање. "Неко би рекао нешто саркастично, али увек би неко од учесника комуникације погрешно схватио шалу, па би се наљутио или одговорио љутито и врло брзо сви би се свађали са свима. Када само куцате поруке, без фацијалне експресије или говора тела, људи вас неће разумети", рекао је Фалман за Си-Ен-Ен.

Није дуго било потребно да оригинално "насмејано лице" освоји цео свет. "Било је фасцинантно видети феномен раста - од мале поруке коју сам послао у десет минута, до нечега што се раширило широм света. У свакој области у кој се развијао интернет, пратио га је емотикон насмејаног лица", рекао је Фалман.

Средином деведесетих година, једна јапанска компаније мобилних телефона "НТТ Докомо", убацила је црно срце као емотикон за пејџер кориснике. Седам година касније још једна јапанска компанија, пласира 90 емотикона са својим новим моделом мобилног телефон, а касније је још 170 додато колекцији.

Иако постоји хиљаде емотикона, људи су и даље верни насмејаном жутом лицу. Препознатљиво насмејано лице, прво је осмислио Харви Бол 1963. године како би подигао расположење међу запосленима у осигуравајућој компанији.

Људи су користили текстуалне симболе да покажу емоције још од 19. века, када су телеграфи осмислили Морзеову азбуку, па су се у овој азбуци нашли изрази попут "сачекај ме секунд" и "љубав и пољупци". Транскрипт говора председника САД, Абрахама Линколна из 1982. године помиње "аплауз и смех".

Некима је дописивање емотиконима само одраз лењости у комуникацији, док други сматрају да додају дозу неозбиљности ако се они ставе у пословну комуникацију. Након објављивања књиге "Моби Дик", Хермана Мелвила, која је била испричана само коришћењем емотикона, лингвисти су били забринути да ће се полако заборавити речи у нормалној комуникацији. 

За 40 година, емотикони су постали централни део комуникације онлајн. Тренутно постоји више од 3.600 емотикона који изражавају емоције и адекватно и ефектно се односе према проблемима које је творац првог емотикона увидео - давање дубљег значења речима, као када би физички нешто урадили у онлајн свету, као на пример махнули, или показали да је особа тужна и плаче. Тако је читава једна обаст комуникације покривена њима, па обично "ОК", сада може бити детаљније објашњено коришћењем емотикона.

image