Русија

Пушков поручио НАТО-у: Ви сте срушили Горбачовљев сан о заједничком европском дому

Алијанса се проширила на исток упркос упозорењима западних лидера да ће тако Запад "добити Пољску, али изгубити Русију", рекао је Пушков
Пушков поручио НАТО-у: Ви сте срушили Горбачовљев сан о заједничком европском домуGetty © Sean Gallup / Staff

Руски сенатор Алексеј Пушков рекао је да је Северноатлантска алијанса "сахранила сан о заједничком европском дому" са Русијом одлуком да се прошири на исток, преносе "РИА Новости".

"Просто је невероватно. Остављам по страни питање колико је овај сан био реалистичан. Запад је уништио идеју о 'заједничком европском дому' још у периоду од 1994 до 1995. године, када је донета суштинска одлука да се НАТО прошири на исток, ка Русији", нагласио је Пушков.

Као пример, сенатор је навео недавни говор немачког председника Франкa Валтера Штајнмајера у коме је навео да су управо акције Русије против Украјине "разрушиле сан Михаила Горбачова о заједничком европском дому".

Према његовим речима, западне земље активно покушавају да кривицу за свој политички неуспех пребаце на Москву.

Како је истакао сенатор, Алијанса се проширила упркос упозорењима западних лидера да ће тако Запад "добити Пољску, али изгубити Русију".

"Русија већ дуги низ година није предузела никакве насилне акције као одговор на непрекидно ширење НАТО-а и смену режима у суседним земљама. Па ко је уништио сан о заједничком европском дому, и то много пре најновијих догађаја? Одговор је очигледан", поручио је Пушков.

Крајем прошле године Русија је објавила нацрте уговора са САД и споразума са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва је тражила правне гаранције да се Алијанса неће ширити на исток, да Украјина неће приступити блоку, као и да се неће ширити војне базе у постсовјетским земљама. Предлози су садржали и клаузулу о неразмештању наоружања НАТО-а у близини граница Русије и повлачењу снага Алијансе у источној Европи на положаје из 1997. године.

image