Русија

Генерал-пуковник Лапин нови начелник Главног штаба руске Копнене војске

Његов главни задатак биће планирање борбене обуке, пренаоружавање јединица и формација Копнене војске
Генерал-пуковник Лапин нови начелник Главног штаба руске Копнене војскеwww.globallookpress.com © MOD Russia

Генерал-пуковник Александар Лапин именован је за начелника Главног штаба Копнене војске Оружанх снага, саопштио је извор из Министарства одбране, преносе "Известија". 

Његов главни задатак на новој функцији је планирање борбене обуке и наоружавање формација Копнене војске.

Лапин је до краја октобра био командант руских трупа "Центар" у војној операцији у Украјини.

"Формације и војне јединице групације трупа 'Центар' под командом генерал-пуковника Лапина пробиле су добро припремљену одбрану украјинских трупа, поразиле противничког непријатеља, развијајући офанзиву блокирали су град Лисичанск са југа", описали су летос акције његових јединица.

Међутим, Лапина је у октобру жестоко критиковао шеф Чеченије Рамзан Кадиров, који га је назвао медиокритетом, оптуживши га за кризу у Лиманском правцу. Кадиров је рекао да је упозорио на опасност начелника Генералштаба Валерија Герасимова, али и да је "уверавао да не сумња у Лапинов лидерски таленат".

"Недељу дана касније, Лапин сели свој штаб у Старобилск, стотину километара од својих потчињених, док сам седи у Луганску. Како можете брзо управљати јединицама, ако сте удаљени 150 км од њих? Због недостатка елементарне војне логистике, данас смо напустили неколико насеља и велики део територије", написао је Кадиров 1. октобра и рекао да су Лапина "покривали руководиоци у Генералштабу".

Лапин је рођен 1964. године у Казању. За начелника штаба групе руских трупа у Сирији постављен је 2017. године, потом је предводио команду Централног војног округа. Од октобра 2018. до јануара 2019. командовао је групом трупа у Сирији, а 4. јула 2022. године добио је титулу Хероја Русије.

image