Економија

Г7 тражи два ограничења цена за руске нафтне деривате

Захтев за лимитом цена има циљ да се смањи приход Москве од извоза енергената
Г7 тражи два ограничења цена за руске нафтне дериватеwww.globallookpress.com © Rosneft

Коалиција земаља коју предводе чланице Г7 пробаће у фебруару да поставе два ограничења цена за руске рафинисане производе: једну за производе скупље у односу на сирову нафту, а другу за оне којима се тргује са попустом, рекао је званичник Г7, преноси "Блумберг".

Коалиција коју чине Аустралија, Канада, Јапан, САД и 27 земаља ЕУ увела је ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу од 5. децембра, поред ембарга ЕУ на увоз руске нафте морским путем.

Од 5. фебруара, Г7 ће такође увести ограничења цена на руске производе као што су дизел, керозин и мазут, како би додатно смањила приход Москве од извоза енергената и њену способност да финансира специјалну војну операцију у Украјини.

Али ограничавање цена руских нафтних деривата је компликованије од постављања ограничења цене само за нафту, јер има много нафтних деривата и њихова цена често зависи од тога где се купују, а не где се производе, рекао је неименовани званичник, пише "Блумберг". 

Он је навео пример дизела и керозина који су обично скупљи него нафта, док је мазут јефтинији, што је по њему разлог зашто Г7 разматра два ограничења цена.

image