Свет

Вашингтон: Руски нафтни деривати "трансформисани" ван Русије изузети из ограничења цена

Изузеће важи и за сирову нафту
Вашингтон: Руски нафтни деривати "трансформисани" ван Русије изузети из ограничења ценаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Поморске испоруке руских нафтних деривата који су "значајно трансформисани" ван Русије неће бити предмет ограничења цена, саопштило је Министарство финансија САД. Ограничење цена руских нафтних деривата требало би да ступи на снагу 5. фебруара.

Да би били изузети од ограничења цена, руски нафтни производи морају да прођу један од низа процеса у иностранству, наводи се у прелиминарним смерницма америчког министрства. То укључује дестилацију, термичку или флуидну обраду, хидротретман, уклањање воска, као и друге рафинеријске процесе који укључују хемијску трансформацију, одвајање, конверзију или третман.

Раније објављено упутство је потврдило да се исто изузеће примењује и на руску нафту ако је подвргнута дубокој преради ван земље.

"Када се руски нафтни производи или руска нафта суштински трансформишу... у јурисдикцији која није Руска Федерација, они се више не сматрају пореклом из Руске Федерације, па се горња цена више не примењује", наводи се у документу.

Међутим, примећује се да се операције мешања, укључујући мешање бензина, дестилата и сирове сировине, неће сматрати "значајном трансформацијом" и да ће и тако обрађени нафтни производи који настају из њих и даље бити предмет горње границе цена.

Америчко министарство финансија још није дало конкретне податке о лимиту цена руских нафтних деривата. Горња граница цене руске нафте постављена је на 60 долара по барелу, али може бити ревидирана у зависности од тржишних услова.

Горњу границу су увеле ЕУ, земље Г7 и Аустралија, а ступа на снагу 5. децембра.

Раније ове недеље руски председник Владимир Путин потписао је указ о забрани испоруке нафте и нафтних деривата по уговорима који примењују или чак помињу горњу границу цена. Према речима потпредседника Владе Александра Новака, Русија је спремна за делимично смањење производње које се очекује као резултат ове мере. Новак очекује пад производње између 500.000 и 700.000 барела дневно, односно између пет и седам одсто укупног обима производње.

image