Свет

Мушкарац променио пол због старатељства над децом

Рене Салинас Рамос нема никакве сумње у своју сексуалност, али се бори против система који га у процесу додељивања деце након развода дискриминише јер је мушкарац
Мушкарац променио пол због старатељства над децом© Photo by Scott Olson/Getty Images

Цисродни мушкарац (мушкарац који је и рођен и осећа се као мушкарац) из Еквадора досетио се да легално промени свој пол и постане жена, не би ли, кад и он буде "мајка", лакше добио старатељство над ћеркама.

Четрдесетседмогодишњи Рене Салинас Рамос отворено је признао локалним медијима да његова одлука нема везе са његовом сексуалношћу и идентитетом, већ да је постао жена искључиво због тога што правни систем Еквадора при решавању питања старатељства фаворизује мајке у односу на очеве.

"Закони кажу да жена има право на децу. Од овог тренутка, ја сам женско. Сматрам да сам им сада мама", рекао је Салинас Рамос, а преноси "Вајс ворлд њуз".

Он је, како поручује врло "сигуран у своју сексуалност", али је желео да буде женско само како би могао да пружи "љубав и заштиту мајке".

"Кажњиво је бити отац у овој земљи. У Еквадору ме виде само као даваоца услуге", рекао је Салинас Рамос, који тврди да његова деца живе у насилном окружењу код своје биолошке мајке, а да их он није видео више од пет месеци.

Међутим, његова досетљивост се није допала ЛГБТ+ групама које су забринуте што се он овако окористио о "закон осмишљен да промовише права трансродних особа", као и због тога какав би ефекат његов поступак могао да има у будућности.

"Приватна ствар овог човека, да добије старатељство над својим ћеркама, није у духу закона", рекла је за "Вајс" Дајан Родригез, једна од најистакнутијих транс активисткиња Еквадора и национална директорка Еквадорске федерације организација ЛГБТ+.

Родригез, која је била прва транс особа у Скупштини Еквадора од 2018. до 2021. и помогла покретање закона, који је 2015. године дозволио промену пола, је рекла да је по њеном разумевању закона, мало вероватно да ће судија "пасти" на овај поступак Салинаса Рамоса. Евентуално, то ће му донети само публицитет.

Јер, како каже, "нема смисла да сте променили пол у личном документу, а да нисте транс особа, већ само то искористите као предност да добијете старатељство".

"Плашимо се да ће у скупштини ствари кренути наопако, да ће почети да доносе законе против нас. Дешавања поводом случаја Салинаса Рамоса могла би да изазову промену критеријума за промену пола у личној карти транс особа", рекла је Родригез.

Салинас Рамос, међутим, тврди да ова одлука није усмерена против било кога и да он нема намеру никоме да науди, већ да му је циљ да се "бори против система који је стигматизовао чињеницу да је неко рођен као мушкарац".

image