Свет

Флорида: Трансродни средњошколац изгубио тужбу због тоалета

Федерални жалбени суд пресудио да је политика школског округа на Флориди о одвајању школских тоалета на основу биолошког пола уставна
Флорида: Трансродни средњошколац изгубио тужбу због тоалетаGetty © Sara D. Davis / Stringer

Једанаести амерички окружни апелациони суд пресудио је да школски одбор округа Сент Џонс на Флориди није дискриминисао трансродне ученике, нити је прекршио савезни закон о грађанским правима тиме што је од трансродних ученика захтевао да користе родно неутрални тоалет или тоалет који је у складу са њиховим биолошким полом.

Федерални жалбени суд пресудио је да је политика школског округа на Флориди о одвајању школских купатила на основу биолошког пола уставна, пренео је "Политико".

На страну школског округа стало је седам републиканских судија, а Друа Адамса, бившег ученика који је тужио округ 2017. јер му није било дозвољено да користи мушки тоалет, подржало је четворо судија које су именовале демократе.

Адамс се уписао у школу у округу Сент Џонс као особа женског пола, показују судска документа, али је онда 2015. године почео да се изјашњава као трансродни мушкарац.

Након што му школа није дозволила да користи тоалет за мушкарце, Адамс и његова мајка поднели су тужбу 2017. године. Трочлано веће жалбеног суда првобитно је подржало Адамса, али је жалбени суд у пуном саставу одлучио да преузме случај.

"Политика школског одбора унапређује важан државни циљ заштите приватности ученика у школским купатилима. Политика округа не крши закон јер је заснована на биолошком полу, а не на родном идентитету", навела је судија Барбара Лагоа.

image