Свет

Сорош финансијски повезан са бројним утицајним новинарима у САД и иностранству

Истакнуте новинаре Си-Ен-Ена, Ен-Би-Сија, Си-Би-Еса, Блумберга и "Вашингтон поста" финансирао новац либералниог милијардера Џорџа Сороша, открива студија Центра за медијска истраживања
Сорош финансијски повезан са бројним утицајним новинарима у САД и иностранствуGetty © Win McNamee/Getty Images

Либерални милијардер Џорџ Сорош повезан је путем својих група и организација са неким од најутицајнијих медијских личности у Сједињеним Америчким Државама и иностранству, показало је истраживање организације Центар за медијска истраживања (МРЦ).

Куповина медијског утицаја омогућила Сорошу је да промовише своју агенду "отвореног друштва", што подразумева заступање абортуса, марксистичке економије, антиамеричких ставова, смањења буџета полиције, екстремизма у заштити животне средине и "ЛГБТ фанатизма", наводи се у истраживању.

"Финансирање бројних организација и група помогло му је да успостави везе са неким од највећих медијских личности у Сједињеним Државама и иностранству, који су милионе људи свакодневно индоктринирали његовим ставовима", наводе истраживачи МРЦ Џозеф Васкез и Данијел Шнајдер.  

"МРЦ Бизнис", је пронашао најмање 54 истакнуте медијске личности повезане са Сорошем, од суоснивача Блумберга Метјуа Винклера, преко водитеља "Ен-Би-Си Најтли њуза" Лестера Холта до извршне уреднице "Вашингтон поста" Сели Базби.

Поред тога, Сорошеве организације финансирале су и бројне репортере, водитеље, колумнисте и уреднике повезане са медијским компанијама као што су Ај-Би-Си, Си-Би-Ес, Ен-Пи-Ар, Блумберг њуз, Ројтерс, "Њујорк тајмс" и мноштво других утицајних медија и агенција, показало је истраживање.

МРЦ Бизнис, део конзервативног Центра за истраживање медија, представио је завршни извештај серије од три дела која истражује степен Сорошевог утицаја на међународне медије.

Студија је претходно открила да је Сорош издвојио најмање 131 долара за најмање 253 медијске организације широм света, уз помоћ којих је утицао на јавно мњење и бранио се од критика.

"Ова мрежа медијских веза омогућава Сорошу да има значајану контролу над причама које медији покривају, утицај на то како покривају те приче и које приче изостављају", написали су Васкез и Шнајдер.

Многе медијске личности повезане су са Сорошем преко Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ), који је добио 2,7 милиона од група које подржава Сорош.

МРЦ је такође пронашао неколико чланова одбора ЦПЈ који су, некад суптилно а некада сасвим експлицитно, бранили Сороша у својим вестима.

Ипак, нису сви утицајни медијски радници које посредно финансира Сорош испред камере.

Председник Ен-Би-Си Јуниверсал групе Цезар Конде, који води Ен-Би-Си Њуз, Ем-Ес-Ен-Би-Си и Си-Ен-Би-Си такође је повезан са Сорошевом новцем преко Аспен института чији је био стипендиста.

Како открива студија, Сорошеве групе су између 2016. и 2020. године институту "Аспен" дале више од 1,1 милиона долара.

Новинари и руководиоци у "Маршал пројекту" и "ПроПублика" такође су повезани са Сорошевим организацијама, пошто су обе групе добиле више од 1,2 милиона долара од крајње левичарског милијардера од 2016. до 2020.

Национални јавни радио и Политифакт такође бар делимично финансирају групе које подржава Сорош, наводи се у студији.

image