Србија и Балкан

Бура пред важну седницу владе о Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић синоћ је на ванредном састанку у централи СНС-а поручио да је спреман да се повуче с места шефа државе
Бура пред важну седницу владе о Косову и Метохији© Tanjug /AP Photo/Darko Vojinovic

Уочи данашње седнице Владе Србије, којој ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, а на којој ће кључна тема бити испоручени ултиматум западне петорке, која од Београда тражи да прихвати план Берлина и Париза у вези с Косовом и Метохијом или ће се у супротности суочити са санкцијама, одржана је бурна седница Српске напредне странке (СНС).

Како "Новости" незванично сазнају, поједини функционери СНС-а инсистирали су на томе да не треба прихватити даље преговоре са ЕУ и САД.

"Ако народ одбије преговоре и ако неко мисли да треба да се економски уништи земља, онда ћу вођење државе препустити паметнијима", наводно је рекао Вучић и потом напустио седиште странке.

Информацију о могућој оставци потврдио је и председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић.

Српска премијерка Ана Брнабић истакла је да се ништа не крије и да се ништа неће одлучити без нашег народа.

"Грађани ће моћи још једном да чују од председника Србије о разговорима које је имао са међународним преговарачима, а на седници Владе, заједно с председником, говорићемо и о економском расту. Све ћемо отворено и транспарентно комуницирати са народом, све тешке одлуке доносићемо са народом, а сву одговорност понећемо ми", изјавила је Брнабићева.

Премијерка је напоменула да су пред нама тешки дани, те да су притисци на Србију све већи и већи, као и да је много урађено да би земља постала лидер, али да се национални интереси не могу угрозити ни по коју цену.

Министар спољних послова Србије рекао је да сви напади на Вучића наносе штету држави и иду наруку непријатељима.

"Ово је време када све странке и политичари треба да покажу одговорност и пуно јединство", рекао је Дачић и додао да Вучић исказује чврсту намеру "да Србија остане привржена дијалогу како не би  била унапред осуђена и нападнута да одбија учешће у тражењу политичког решења за косовску кризу, истовремено изражавајући чврсто опредељење да заштити наше националне и државне интересе."

За некадашњег шефа Координационог тела за Косово и Метохију Небојшу Човића француско-немачки предлог крши и српски Устав и Резолуцију 1244. Појачане дипломатске активности међународних изасланика види као наставак притисака.

"Само их форма интересује, фактичко стање уопште их не занима. Мисле да ће на тај начин решити и избрисати своје брутално насиље из 1999. године када су почињени кршења међународног права, велики злочини на нашем народу и нашој држави и отимање једног дела наше територије", оценио је Човић за РТС.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић сматра да је састанак Вучића са међународним посредницима наставак притиска који су достигли једну врсту кулминације.

"Представници су овога пута ставили до знања да желе да се косовско питање брзо реши, да основа тог решавања треба да буде европски план, односно Шолц–Макронов план, и да западни центри моћи неће имати разумевања за ону страну која не би прихватила решење на основу тог плана. Вероватно су рекли које би мере погодиле Србију уколико не би прихватила решење из плана", рекао је Миливојевић за "Вечерње новости".

Председник Србије Александар Вучић присуствоваће данас седници Владе о Косову и Метохији. Очекује се да ће известити Владу о преговорима са високом западном делегацијом и о предлогу споразума с Приштином који је Србији понуђен, али није јаван. Вучић ће се обратити грађанима вечерас у 20 часова.

image