Србија и Балкан

Шолаја: Шмит одржава ставове Запада о Републици Српској као дежурном кривцу

Санкцијама Србији и Републици Српској 90-их кажњен је народ да би се натерао да изабере политичке играче по мери Запада, оценио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци
Шолаја: Шмит одржава ставове Запада о Републици Српској као дежурном кривцу© TANJUG/AP Photo/Radivoje Pavicic

Кристијан Шмит се обратио британском Одбору за спољне послове првенствено са циљем да се одржи негативно мишљење према Републици Српској, изјавио је професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја, гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Шолаја је нагласио да "међународна заједница треба да дефинише шта је то Република Српска и коме се и зашто уводе санкције".

"Санкцијама Србији и Републици Српској деведесетих година нису кажњене држава и институције него народ да би се натерао да изабере политичке играче по мери запада. То је тај неки политички инжењеринг где они настоје да заобиђу ту врсту притиска, а с друге стране притиском на људе остваре своје резултате. Не мислим да би санкције данас дале резултате", рекао је Шолаја.

Он сматра да Шмитово сведочење пред Одбором за спољне послове британског парламента није велики догађај, већ му је дато на значају због унутрашњих питања у БиХ.

"Питање је колико ће ово Шмитово излагање доћи у парламентарне закључке. Фокус Шмитовог саслушања био је наметање Изборног закона у БиХ пред изборе, а напади на Републику Српску и 9. јануар су били у функцији одржавања имиџа западних ставова о Српској као дежурном кривцу", нагласио је Шолаја.

Обраћајући се пред Одбором за спољне послове британског парламента, Кристијан Шмит поручио је да би волео да буде као Педи Ешдаун, али да за сада неће користити Бонска овлашћења према званичницима Републике Српске.

image