Свет

Васељенски патријарх позвао православне цркве да признају ПЦУ и подрже Украјинце

Московска патријаршија не препознаје права Украјинаца да имају аутокефалну цркву јер жели да их угњетава, рекао је патријарх Вартоломеј и додао да је додела аутокефалности ПЦУ суштински допринос јединству православља
Васељенски патријарх позвао православне цркве да признају ПЦУ и подрже Украјинцеwww.globallookpress.com © © Dil Toffolo

Васељенски патријарх Вартоломеј позвао је све помесне православне цркве које то нису учиниле да признају "Православну цркву Украјине" и тако изразе подршку "страдалном народу Украјине".

"Аутокефалност ПЦУ је свршен чин и не  може бити поништен никаквом пропагандом или ратом", рекао је патријарх Вартоломеј обраћајући се учесницима конференције "Аутокефалност Православне цркве Украјине и руски рат против Украјине" у Атини 25. јануара.

Васељенски патријарх изнео је низ тешких оптужби на рачун Руске православне цркве коју је на крају свог обраћања позвао да се извини због свега што је урадила православљу.

Он је навео да додељивање аутокефалности ПЦУ, а Томос је 2019. дала Васељенска патријаршија ујединивши у ову верску организацију неколико украјинских расколничких групација, нема везе са геополитиком и "руском инвазијом" у Украјини.

"Русија је продубила јаз између Украјинаца и Руса, не ПЦУ која је дата страдалном украјинском народу. Руска љутита реакција је покушај да се наметну украјинском народу и одсуство еклисиолошке свести", рекао је патријарх Вартоломеј.

Он је навео и да руска црква покушава да успостави нови црквени поредак, али да мора да јој буде јасно да је васељенски патријарх једини гарант јединства православља.

"Без Васељенске патријаршије, православље би упало у вртлог национализама, у самодовољност, у презир савременог света. Није тачно да је интервенција цариградског патријарха у Украјини довела до шизме у православљу. Додела аутокефалности ПЦУ је суштински допринос јединству православља и практични израз вековима старог еклесиолошког поретка", рекао је патријарх Вартоломеј.

Додао је и да је Москва та која има папске амбиције, а не Цариград, алудирајући вероватно на оцене појединих руских, али и других православних великодостојника који га називају источним папом наводећи да жели да се наметне као први без једнаких у православном свету.

"Москва не препознаје права Украјинаца да имају аутокефалну цркву јер жели да их угњетава, жели да претвори православље у конфедерацију цркава како би имала утицај. Њен изузетно арогантан и хегемонски менталитет подвући ће кључну улогу Васељенске патријаршије у православном дискурсу", уверен је патријарх Вартоломеј.

Васељенски патријарх унео је нове елементе у црквену доктрину проглашавајући себе првим међу једнакима, наводи се на порталу Савеза православних новинара на којем се анализира његово обраћање с краја јануара. Цитирају се речи митрополита Елпидофора из Васељенске патријаршије да је цариградски патријарх први без једнаких, али и митрополита Евстатија из Грчке православне цркве да "иако је глава цркве Христос, на земљи то је васељенски патријарх".

"Ниво на којем се национализам манифестује у грчко-говорећим црквама, као и у ПЦУ, је заиста невероватан. На пример, митрополит Максим јоанински верује да је хеленизам учинио проповедање Светог писма могућим. Думенко (који је на челу ПЦУ) изјављује да је поносан што је Бандерин следбеник".  

У чланку се осврћу и на тврдњу патријарха Вартоломеја да додела аутокефалности ПЦУ није имала ништа са геополитиком.

"Сви се врло добро сећамо улоге коју је Стејт департмент одиграо у целој причи о украјинској аутокефалности. На пример, много пре него што је Петро Порошенко дошао на власт, вођа украјинских шизматика Филарет Денисенко посетио је САД 13 пута где се састајао са грчким лобистима и америчким политичарима, укључујући и Џоа Бајдена", наводи се у тексту.  

Додаје се да Мајкл Помпео, тада државни секретар, није ни крио америчку подршку украјинској аутокефалности и да је приликом посете Кијеву рекао да је његова земља обезбедила међународно признање ПЦУ и подржала Епифанија Думенка.

У тексту се подсећа и да шизма, подељеност међу православцима у Украјини, није од јуче нити је настала после доделе Томоса, као и да је "аутокефалност" додељена само делу украјинског народа, а да Фанар намеће сам себе Украјинцима стално наглашавајући своју улогу "у духовном формирању нашег народа, изостављајући 600 година или игноришући их".

На позив цариградског патријарха да се призна ПЦУ као знак подршке украјинском народу, у тексту се поставља питање да ли ће таквим чином помесне православне цркве пружити подршку и милионима верника Украјинске православне цркве или ће само подстаћи власти да моментално разруше УПЦ?

"За њега су људска патња, страдање и сузе само оруђе помоћу којег покушава да ојача своју позицију у православљу и ослаби 'ривала'. Уместо да позове ПЦУ да не искаљује мржњу на вернике УПЦ, патријарх Вартоломеј их подржава на сваки начин. Његова недавна изјава да цела Кијевско-печерска лавра мора да припадне ПЦУ је шокантна. Али таква позиција Вартоломеја не изненађује никога. Јер је Фанар већ радио такве ствари", закључује се у тексту.

image