Свет

Порошенко извређао православну цркву: Чека вас пакао (ВИДЕО)

Бивши украјински председник заборавио време када није био само парохијан Украјинске православне цркве Московске патријаршије, већ и саслуживао у њеним храмовима
Порошенко извређао православну цркву: Чека вас пакао (ВИДЕО)Getty © Brendan Hoffman / Stringer

Бивши председник Украјине Петро Порошенко извређао је православну цркву рекавши да је чека пакао, као и да не зна за Украјинску православну цркву (УПЦ), заборавивши да је својевремено саслуживао у храмовима канонске цркве Московске патријаршије.

"Не знам за такву цркву – УПЦ. Знам да према садашњем законодавству постоји украјински огранак Руске православне цркве. Каква је будућност Руске православне цркве? Страшно. Јер то није црква. То је јазбина КГБ-а која одобрава и благосиља убијање Украјинаца, што је отров за сваког верника", рекао је Порошенко у интервјуу за "Канал 5".

Порошенко је додао да је будућност Руске православне цркве пакао.

"Каква је будућност Руске православне цркве? Очигледно је пакао, јер то није црква. Јер када њихов претпостављени (партијарх московски и целе Русије Кирил) благосиља убице да више убијају, силују, сакате Украјинце – нећете тамо наћи Бога. И немојте веровати када неко каже да су се раздвојили, одвојили од Кирила", нагласио је он.

Порошенко је навео да има неколико тестова за УПЦ, који би требало да покажу да се одвојила од Руске православне цркве (РПЦ).

"Ако сте се раздвојили, обавестите о томе православни свет. Пошаљите у свих 15 православних цркава да немате више никакве везе са Кирилом и московском црквом. Коме онда припадате?", упитао је Порошенко.

Порошенко је очигледно заборавио време када није био само парохијан Украјинске православне цркве Московске патријаршије, на основу фотографија из 2009. године, већ је и саслуживао у храмовима канонске цркве.

"Имамо фотографију на којој Петро Порошенко учествује у служби: обучен је у стихар (литургијска одежда), а ова служба је у канонској цркви Московске Патријаршије, ово је Јонински манастир", рекао је шеф Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве митрополит Иларион.

Он је додао да се не зна које је вере Порошенко, јер постоји фотографија на којој се он причешћује из руку гркокатоличког бискупа.

"Има још једна фотографија на којој се он као председник причешћује из руку гркокатоличког бискупа. Дакле, не знамо коју веру Порошенко исповеда, да ли је православац или гркокатолик", нагласио је он. 

Рекавши да се сада украјински лидер често појављује у друштву владике Православне цркве Украјине (ПЦУ) Филарета, митрополит Иларион је напоменуо да је то његова лична ствар, али да није лична ствар мешати се у живот канонске цркве и мењати њену структуру.

Порошенко је један од главних лобиста ПЦУ, која је настала на његов предлог 2018. године. Прогон канонске УПЦ се појачао од доласка на власт Владимира Зеленског.

image