Србија и Балкан

ИСПРАВКА Одговорност за масакр на Маркалама није "приписана" ВРС-у без доказа

Он је подсетио да су једино Албанци све време били мањина и у оквиру бивше Југославије и данашње Србије и да, како је рекао, плашећи свет "српским светом" лагано заокружују "албански свет".
ИСПРАВКА Одговорност за масакр на Маркалама није "приписана" ВРС-у без доказа© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Наш портал објавио је 5. фебруара 2023. текст "Додик: Срби на КиМ су своји на своме, Маркале су злочин за који смо два пута лажно оптужени". Реч је проширеној вести о 29. годишњици гранатирања сарајевске пијаце Маркале која се догодила 1994. године, у којој се кроз изјаву Милорада Додика пренету са Твитера, као и вест РТРС тврди "да не постоје докази да су припадници Војске Републике Српске починили тај злочин", што је портал Раскринкавање.ба оценио као преношење лажних вести.

Према анализи поменутог портала, чињенице о масакру на Маркалама 1994. потврђене су пресудама Хашког суда.

Раскринкавање.ба објашњава:

"Суд је у утврђивању чињеница размотрио налазе "локалног истражног тима који је на дан експлозије изашао на пијацу у 13:20 сати" и чија је "истрага трајала приближно недељу дана": судско веће размотрило је "засебне извештаје стручних чланова, између осталих, балистичара Мирзе Сабљице, Хамдије Чавчића и Берка Зечевића". Суд је потом узео у разматрање и извештаје "војних посматрача УН-а и чланова тима 4. Француског батаљона УН-а" те налазе још једног тима УН-а који је наставио "раније истраге (УН)" и био ограничен "на анализу кратера и техничке аспекте експлозије".

У првостепеној пресуди Галићу, изреченој 5. децембра 2003. године, а која је потврђена одлуком Жалбеног већа у овом предмету из 2006. године, наводи се и да су истражитељи УН-а "размотрили приче жртава, представника УН-а који су на дан експлозије били у Сарајеву, те информације о војној опреми и положајима јединица које су добили од АБиХ и СРК-а". Извештај који поднесен 15. фебруара 1994. утврдио је да је "до експлозије дошло 5. фебруара 1994, између 12:10 и 12:15 сати, на препуној пијаци у Сарајеву", да је "експлозију проузроковала конвенционална, фабрички произведена, минобацачка граната од 120 мм", те је установио правац из којег је долетела минобацачка граната.

Судско веће је након тога већином утврдило да је "минобацачка граната од 120 мм која је 5. фебруара 1994. испаљена на пијацу Маркале и која је убила више од 60, а ранила више од 140 људи ван разумне сумње намерно испаљена с територије под контролом СРК-а", односно Војске Републике Српске".

У овом чланку нашег портала раније је објављена нетачна информација да су припадници Војске Републике Српске за овај злочин оптужени без доказа, а која је уклоњена, као и сви наративи у вези исте.

image