Србија и Балкан

Додик: Република Српска против увођења санкција Русији

Председник Републике Српске поручио да се не слаже ни са увођењем виза руским држављанима
Додик: Република Српска против увођења санкција Русијиwww.globallookpress.com © Haris Memija/Xinhua

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се тај ентитет противи томе да Босна и Херцеговина уведе санкције Русији због сукоба у Украјини и да је против увођења виза руским држављанима.

После састанка са министром спољних послова БиХ Елмедином Конаковићем у Бањалуци, Додик је рекао да су то нека од питања око којих не постоји сагласност странака које чине власт на државном нивоу.

Додик је нагласио и да ће инсистирати на смањивању "међународног интервенционизма" у одлучивању у институцијама БиХ, наводећи да он у претходних 27 година "није дао резултате".

"Оно на чему ћемо инсистирати јесте да се смањи међународни интервенционизам у оперативном одлучивању и да се искључи његов утицај у судовима и тужилаштвима", додао је Додик.

Поновио је да Република Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ, уз оцену да међународна заједница тренутно "делује дестабилизујуће" у БиХ и да се "не треба полтронисати странцима".

Додик је казао и да ће основни принцип нове државне власти, у којој су и његов Савез независних социјалдемократа (СНСД) и Конаковићева странка Народ и правда (НиП), бити "редовно консултовање" у покушају да се постигне консензус око кључних питања.

Најавио је да ће бити формиран тим правника који ће разматрати питање државне имовине.

Додик је рекао и да делегати СНСД-а у горњем, Дому народа парламента БиХ, неће подржати укидање акциза на гориво, чиме ће бити оспорена јучерашња одлука доњег, Представничког дома парламента БиХ.

Навео је да укидањем акциза на гориво не би биле смањене цене горива, већ једино приходи у буџету.

Да би одлуке Представничког дома парламента БиХ ступиле на снагу, морају да буду потврђене у Дому народа, где СНСД са четири делегата има "контролни пакет" у клубу српских делегата.

image