Свет

"Угрозиће животе": Британију чека највећи штрајк здравствених радника у историји

У Великој Британији око 500.000 радника, већином из јавног сектора, штрајкује од прошлог лета
"Угрозиће животе": Британију чека највећи штрајк здравствених радника у историјиGetty © Leon Neal / Staff

Велику Британију у понедељак очекује највећи штрајк здравствених радника у историји, а десетине хиљада медицинских сестара и радника Хитне помоћи напустиће радна места због спора са владом због захтева за повећањем плата.

Како преноси Ројтерс, медицинске сестре и радници Хитне помоћи протестују од краја прошле године, али најављени заједнички излазак на улице у понедељак представљаће највећи штрајк у 75-годишњој историји Националне здравствене службе (НХС), наводи британска агенција.

Здравствени радници захтевају повећање плата које би требало да прати инфлацију у Великој Британији, док влада тврди да би захтевано повећање плата у јавном сектору довело до још веће инфлације.

Хиљаде радника Хитне помоћи најавило је штрајк у целој земљи 10. фебруара због малих плата и недостатка особља, саопштили су њихови синдикати.

Прецизирано је да неће сви радници Хитне помоћи штрајковати у исто време и да ће упркос прекиду рада на хитне позиве бити одговорено.

Министар унутрашњих послова Велике Британије Грант Шапс је рекао да је синдикат медицинских сестара обавестио владу о томе где ће се штрајк одржавати, а да синдикат Хитне помоћи није.

Шапс је у интервјуу за "Скај њуз" изјавио да се "брине да ће животи бити угрожени". 

Око 500.000 радника, већином из јавног сектора, штрајкује од прошлог лета, што је додатни притисак на британског премијера Ришија Сунака и владу која треба да реши спорове и ограничи прекиде рада јавних служби као што су железница и школе.

Сунак је прошле недеље рекао "да би волео да медицинским сестрама повећа плате", али да се влада мора да донесе тешке одлуке и финансира НХС у другим областима, као што су обезбеђивање медицинске опреме и амбулантних возила, наводи Ројтерс.

image