Свет

Турска не престаје да се тресе: Погинуло више од 3.000 људи, кренули спасилачки тимови из Србије

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је Турску и Сирију. Последице разорних земљотреса у Турској оставиле су свет без речи
Турска не престаје да се тресе: Погинуло више од 3.000 људи, кренули спасилачки тимови из Србије© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је Турску и Сирију, из минута у минут стижу информације о све већем боју жртава и повређених, али и несталих.

Сеизмеолози јављају да је у централном делу Турске у 11.24 часова забележен нови земљотрес магнитуде 7,8 степени Рихтерове скале. У централној Турској догодио се још један земљотрес јачине шест степени Рихтерове скале, само 12 минута након претходног потреса.

Нови потреси осетили су се и у Дамаску, Латакији и још неколико провинција Сирије, јавља агенција САНА.

Медији јављају да је, према најновијим информацијама, у две државе погинуло више од 3.000 људи.

Страхује се да ће број жртава наставити да расте, јер је велики број људи затрпан под рушевинама.

Земљотрес се десио током ноћи, а епицентар је био у месту Газијантепу.

Први земљотрес осетили су грађани у још 13 земаља: Либану, Јордану, Израелу, Палестини, Египту, Кипру, Ираку, Ирану, као и у Саудијској Арабији, Грузији, Русији, Азербејџану и Јерменији.

Све најновије вести о земљотресу из Турске и Сирије пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

  • 6. феб 2023 • 22:18

    22:18

    Ројтерс: У земљотресу погинуло најмање 3.000 људи

    Агенција Ројтерс јавља да се број жртава земљотреса који је јутрос погодио Турску и Сирију повећао на најмање 3.000 људи.

    Број мртвих у Турској, према државном телу за хитне ситуације, износи 1.762, док је повређено 12.068 особа. У Сирији је погинуло најмање 1.293 људи, указују подаци власти у Дамаску и спасилачких тимова у деловима који се налазе под контролом побуњеника.

  • 21:29

    Спасилачки тимови из Србије кренули ка Турској

    Специјалистички тимови за спасавање из рушевина, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Сектора за ванредне ситуације кренули су вечерас ка угроженим подручјима Републике Турске погођеним земљотресом, којима је потребна помоћ у спасавању људских живота и проналажењу преживелих.

    Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, по налогу председника Републике Србије Александра Вучића, упутио је два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу несталих лица.

    Уз савремену опрему тешку 4,5 тона, српски ватрогасци - спасиоци, обучени и спремни да реагују у свим ситуацијама, даће свој максимум да помогну турским колегама и грађанима Турске у потрази и спасавању преживелих, саопштио је МУП.

  • 20:23

    СЗО: Извештаји о броју погинулих значајно ће се повећати

    Број погинулих у Турској и Сирији након два земљотреса у размаку од неколико сати, могао би да настави значајно да расте, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

    "Постоји могућност да се догоде даљи колапси, тако да често видимо осмоструко повећање у односу на почетне бројке", рекла је за новинску агенцију АФП виши службеник СЗО за хитне случајеве за Европу Кетрин Смолвуд.

    "Увек видимо исту ствар са земљотресима, нажалост, а то је да ће се први извештаји о броју људи који су погинули или повређени значајно повећати у недељи која следи", закључила је Смолвуд.

  • 19:49

    Пленковић: У Турску креће 40 спасилаца

    Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да ће 40 хрватских спасилаца кренути вечерас у Турску како би помогли у спашавању.

    "У вечерњим сатима према Турској ће кренути мешовити интервентни тим државних јединица, у којем су припадници цивилне заштите и ватрогасци", рекао је Пленковић.

  • 19:36

    Број настрадалих порастао на 2.700 у Турској и Сирији

    Најмање 2.700 особа изгубило је живот у Сирији и Турској. Очекује се да ће број настрадалих да расте.

    У току су бројне акције спашавања у обе земље.

  • 19:08

    Руско министарство одбране: Више од триста војника у сиријским градовима

    Министарство одбране Русије саопштило је да више од 300 руских војника помаже у отклањању последица земљотреса у Сирији.

    Десет јединица руске војске и више од триста војника укључено je у потрагу и спасавање у Сирији након разорног земљотреса, саопштило је руско министарство одбране.   

    Министарство је саопштило да руски војници углавном помажу у градовима Алепу, Хами и Латакији. 

    Војници рашчишћавају рушевине, трагају за жртвама и пружају им медицинску помоћ, наводи се у саопштењу. 

  • 18:57

    Ердоган прогласио седмодневну жалост

    Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну националну жалост.

    Ердоган је рекао да због земљотреса који су се догодили 6. фебруара 2023. године, проглашена је национална жалост у трајању од седам дана.

    "Наша застава ће се вијорити на пола копља до заласка сунца у недељу, 12. фебруара 2023. године, широм наше земље и у оквиру иностраних представништава", написао је Ердоган.

  • 18:51

    Кирби: САД ће послати додатне спасилачке екипе у Турску

    Сједињене Америчке Државе су у процесу распоређивања додатних спасилачких тимова који ће бити послати  у Турску, укључујући и два тима за потрагу и спасавање, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

  • 18:31

    Број погинулих порастао на више од 2.500 људи

    Број погинулих широм Турске и Сирије порастао је на најмање 2.509 након снажног земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале.

    Укупан број повређених је 12.136 у Турској и Сирији.

    Укупан број погинулих у Сирији је 968 особа. 

    Укупан број настрадалих у Турској је 1.541, рекао је потпредседник Турске Фуат Октај и навео да је укупно 9.733 повређене особе.

  • 18:21

    Волонтер из Сирије: Наше способности нису довољне да се изборимо са катастрофом

    Исмаил Алабдулах, волонтер из Сирије рекао је да организација "Бели Шлемови" нема довољно људи како би се изборила са последицама земљотреса.

    "Наши тимови раде непрестано како би помогли да се спасу повређени људи. Али наше способности, наше моћи нису довољне да се носимо са овом катастрофом. Ова катастрофа је већа од било које хуманитарне организације на северозападу Сирије", рекао је Исмаил Алабдулах за Си- Ен- Ен.

    Tanjug/Omar Sanadiki (STR)

image