Србија и Балкан

Брнабић: Зашто Запад жели да питање КиМ склони са дневног реда

Премијерка Србије Ана Брнабић извинила се данас грађанима што се на сајту владе појавио текст на енглеском језику где је Косово и Метохија преведено као "Република Косово"
Брнабић: Зашто Запад жели да питање КиМ склони са дневног реда© Milos Tesic/ATAImages

Поводом дипломатских активности чији је циљ да се што пре реши косовско питање, премијерка Србије Ана Брнабић данас је оценила да су повећане, баш као и притисци. Као један од додатних видова притиска, види и долазак специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Додала је да то пак не чуди, с обзиром на ситуацију у свету, односно рат на истоку Европе у којем посредно учествује цео Стари континент, па и велике тензије између од САД и Кине.

"Никоме не одговарају нови сукоби на тлу Европе и желе да угасе сва могућа жаришта, али и да скину примере потенцијалних преседана, што Косово и Метохија јесте јер је одузето супротно међународном праву", казала је Брнабић за РТС.

Подсетила је да је СР Југославија бомбардована без сагласности УН, а онда су нам, како каже, одузели део територије, макар оне земље које су признале тзв. независност Косова.

"Оне земље које су признале независност тзв. Косова желе да нема преседана тако да је неколико фактора који утичу на то што Запад жели да ово питање склони са дневног реда", казала је премијерка.

Брнабић истиче и да су и председник Александар Вучић и она увек говорили да нам не одговара замрзнути конфликт.

"Ако имамо замрзнути конфликт, увек може доћи до сукоба - дође Аљбин Курти који нема никаквог плана за просперитет ни за Албанце, а камоли Србе и жели да недостатак економске и политичке визије надокнади нестабилношћу и то видимо у последње две године, за 24 месеца било је више од 300 напада на Србе и нико није одговарао", рекла је Брнабић.

"Ни нама, ни Србима са КиМ не одговара замрзнути конфликт", истакла је она и додала да до већих сукоба није дошло само захваљујући мудрој политици председника Вучића.

Подсећа да је Вучић 2017. године позвао на унутрашњи дијалог и да се направи јединство за даље очување КиМ, али да под један се утиче на безбедан живот Србима у јужној покрајини.

"То је решење које под оваквим геополитичким околностима морамо да тражимо", казала је и додала да је недопустиво да поједини представници националних мањина из централне Србије, третирају Србе на Косову и Метохији као мањину, јер је Космет аутомна покрајина Републике Србије.

Брнабић је, коментаришући састанак Аљбина Куртија, Шаипа Камберија и Сулејмана Угљанина у Приштини, истакла да је то с једне стране покушај да се дестабилизује централна Србија, а с друге стране, покушај манипулације око Заједнице српских општина и тражења да тако нешто постоји на територији централне Србије.

"То је неупоредиво", истакла је Брнабић.

ЗСО испреговарана пре 10 година

Oна је нагласила да верује у гаранције међународне заједнице да ће Заједница српских општина бити формирана, али и навела да је свесна да ће бити много притисака, манипулација и покушаја да се изврдају договорени принципи из потписаног споразума.

"Верујем у гаранције међународне заједнице, не знам на који би другачији начин сутра гарнатовали било који нови договор, ако не би успели да гарантују први споразум о нормализацији односа. Да ли ће бити лако, неће, да ли ће бити покушаја манипулације, верујем да ће их бити много, као и да ће многи пријатељи Приштине настојати да изврдају и принципе из 2015, али они су на папиру, инсистираћемо на њима", рекла је Брнабић.

Каже да је основна порука Београда да је ЗСО испреговарана пре 10 година.

"Онда се даље радило на разради тог договора и 2015. је потписан још један споразум који јасно говори о надлежностима, ко треба да формира ЗСО а то је управљачки тим", навела је Брнабић и нагласила да ће бити тешко и компликовано и да је зато важно јединство.

Додала је да ту нема никаквих непознаница, те да је у овом тренутку на дневном реду једино имплементација Бриселског споразума, као првог споразума о нормализацији односа.

Премијерка је поновила да је Београд све обавезе испунио и да је сада ред на Аљбину Куртију и Пришитни да испуни обавезе без икаквих даљих условљавања.

За долазак Мирослава Лајчака, премијерка додаје да ће прво ићи у Приштину, где је прва тема Заједница српских општина, након чега ће доћи у Београд где ће се састати са председником.

Неопростива грешка на сајту Владе Србије 

Премијерка Србије Ана Брнабић извинила се данас грађанима што се на сајту владе појавио текст на енглеском језику где је Косово и Метохија преведено као "Република Косово". Она је оценила да је то груба и неопростива грешка, за коју одговорност сноси интернет тим и прес служба, којој интернет тим и припада.

"То је груба, неопростива грешка преводиоца и то преводиоца који је у Влади од 2001. године, није на уговору, мастер енглеског језика, грешка је те особе, али и других који нису проверили", казала је премијерка.

Истакла је да је тај документ одмах повучен са сајта Владе Србије, али и да јој је жао што то користи део опозиције и даље дели на друштвеним мрежама и даје могућност Приштини да то користи против Београда.

image