Србија и Балкан

Амбасадори САД и Британије у Приштини: "Косово" се обавезало на формирање ЗСО

Британски амбасадор је оценио да успостављање ЗСО није само међународна обавеза, већ и прилика за Србе "да буду саставни део Косова"
Амбасадори САД и Британије у Приштини: "Косово" се обавезало на формирање ЗСО© FOTO TANJUG/STR

"Косово се кроз дијалог обавезало на успостављање ЗСО и на странама у дијалогу је да се договоре о форми и времену", написао је aмбасадор Велике Британије у Приштини Николас Абот, поводом данашњег састанка у Приштини у организацији америчког амбасадора Џефа Ховенијера у амбасади САД.

Абот је оценио да успостављање ЗСО није само међународна обавеза, већ и прилика за Србе "да буду саставни део Косова".

"Косово је мултиетничка земља и његове општине ће остати мултиетничке. Није у питању стварање моноетничких енклава", додао је британски дипломата.

Састанку посвећеном формирању ЗСО присуствовали су представници кабинета премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и председнице тзв. Косова Вјосе Османи, представници две опозиционе странке, Демократског савеза Косова и Демократске партије Косова, представници невладиних организација, председник Скупштине Гљаук Коњуфца, као и министар за заједнице у влади тзв. Косова Ненад Рашић.

Ховенијер: Противимо се Републици Српској на "Косову"

Ховенијер је навео да ће Америка наставити да се залаже за спровођење свих обавеза из дијалога, те да су спремни да пруже експертизу и политичку подршку у сваком тренутку.

Нагласио је да је његова земља јасно ставила до знања да "не подржава ниједан споразум који крши Устав Косова" или који "угрожава суверенитет, независност и мултиетнички карактер Косова".

"Снажно се противимо стварању ентитета који би личио на Републику Српску у Босни и Херцеговини", рекао је он и позвао Приштину да хитно да своје предлоге око формирања Заједнице.

Рашић о "интересном скупу"

Министар за заједнице и повратак у Влади тзв. Косова, Ненад Рашић, за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао је да се на састанку разговарало о политичком и правном оквиру Заједнице општина са српском већином, те додао да се радило о "интересантном скупу". Он је навео и да су учесници имали аргумент за своје ставове о Заједници.

"Било је реплика и различитог мишљења али свеукупно верујем да је квалитет разговора био на високом нивоу", каже Рашић.

Он је навео и да су учесници разговора били "релевантни саговорници", свесни ситуације и околности под којима је покренута дискусија о формирању Заједнице.

"Има потенцијала за даље разговоре", закључио је Рашић за РСЕ.

Подсећамо, Рашић је 24. јануара за РСЕ рекао да је његов став да се споразуми не могу игнорисати и у том контексту истакао да треба изанализирати препоруке Уставног суда из 2015. године о усклађивању формирања Заједнице са Уставом и законима Косова.

Српска листа: Формирање ЗСО је захтев српског народа са КиМ

Српска листа је данас на састанку о Заједници српских општина у амбасади САД у Приштини поновила да је формирање ЗСО обавеза Приштине преузата у форми међународног споразума, а затим ратификована у парламенту двотрећинском већином, те да је то институција потребна ради опстанка српског народа, а не било чији хир.

На састанку о формирању ЗСО, њеним надлежностима, функционисању и изазовима представници Српске листе јасно су нагласили да се формирање ЗСО мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године те да је Управљачки тим једини надлежан за израду Статута, а не било ко други.

"Посебно је подвучено да је потребно да Заједница има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу у току преговора Београда и Приштине, те да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати јер је она потребна да буде кровна институција српског народа која ће штитити појединачна и колективна права нашег народа", наводи се у саопштењу Српске листе након састанка у Амбасади САД.

Раде посао који није предвиђен Бриселским споразумом

Подсетимо, Фондација Фридрих Еберт представила је јуче у Приштини Нацрт статута Заједнице српских општина, односно Асоцијације општина у којој је "заједница косовских Срба" већина, а према којем ће она бити правно лице основано у складу са уставом и правним системом тзв. Косова.

Имаће своје званичне симболе, укључујући заставу, али ни у једном свом аспекту неће нарушити устав тзв. Косова, пренео је Танјуг.

Иначе, немачка невладина организација преузела је на себе посао писања нацрта статута ЗСО, иако ангажовање невладиних организација није предвиђено ни Бриселским споразумом, потписаним пре више од десет година, ни Споразумом о Заједници српских општина из 2015. године. Документима која су потписала Београд и Приштина јасно је одређено ко има надлежности по овом питању.

Споразумима је тачно утврђено каква ће овлашћења имати ЗСО и општим принципима је дефинисано како ће она изгледати. Још 2018. године је управљачким тим, којег је за то овластио европски посредник завршио нацрт статута. Они су нацрт статута послали, а ЕУ посредник мора да сазове састанак на високом политичком нивоу на коме би управљачки тим представио тај нацрт, рекао је извор РТ Балкан упућен у преговоре.

Дакле, не постоји могућност, нити се било ко сагласио да "Фридрих Еберт", или било која друга невладина организација буде надлежна за израду нацрта статута.

image
VV inauguration
banner