Свет

Писторијус: Свет би био бољи без Путина

Немачки министар одбране потврдио да ће Украјина до краја марта добити 14 тенкова "леопард"
Писторијус: Свет би био бољи без Путинаwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Немачки министар одбране Борис Писторијус, док је боравио у Кијеву, дозволио је себи оштре речи на рачун руског председника Владимира Путина, рекавши "да би свет био боље место без њега".

"Без сумње и апсолутно, свет би био бољи без Владимира Путина", рекао је Писторијус у интервјуу листу "Билд".

Немачки министар одбране је такође потврдио да ће Украјина до краја марта добити 14 тенкова "леопард" из Немачке.

Он је рекао да се састао са украјинским војницима који су се обучавали у Немачкој како би користили ове тенкове. Министар је, одговарајући на питање о снабдевању Кијева ловцима или подморницама, рекао да о томе није било речи у преговорима. Према његовим речима, сада је "важније обезбедити противваздушну одбрану, јер је ово приоритет у наредних неколико месеци".

Иначе, немачки министар одбране је боравио у ненајављеној посети Кијеву и том приликом је украјинском министру одбране Алексеју Резњикову предао макету тенка "леопард 2" чија је испорука Кијеву раније најављена у Берлину.

"У Кијев је стигао први ’леопард 2’. Биће их више. Хвала немачком канцелару Олафу Шолцу, мом колеги Борису Писторијусу и целом немачком народу", написао је Резњиков на Твитеру.

Писторијус се састао и са председником Украјине Владимиром Зеленским, градоначелником Кијева Виталијом Кличком, који је објавио заједничку фотографију, рекавши да ће "Немачка наставити да подржава Украјину".

"Добићемо оружје, економску помоћ и политичку подршку. Важно је да су европски партнери одлучни да брже доносе одлуке о обезбеђивању Украјине које су неопходне за пораз руског агресора", написао је Кличко на Телеграму.

Свет би сигурно био бољи без ратова и ратних хушкача, као и оних који редовно доливају уље на ватру. Уместо испоруке оружја, сигурно би била боља варијанта преговарање и решавање сваког спора мирним путем, које кијевски режим редовно одбија.

Немачки савет безбедности одобрио је Украјини испоруку 178 "леопард 1" тенкова  из индустријских залиха, што је знатно више него што је раније најављено, објавио је јуче портал "Шпигл", позивајући се на неименовани извор.

Највећи део тенкова биће испоручен следеће године, док ће неколико стићи у Украјину током лета, преноси Ројтерс.

Немачка влада је у кратком периоду променила неколико ставова о снабдевању Украјине оружјем - прво се противила слању тенкова Украјини, онда обећала "леопарде 2", затим најавила испоруку 88 тенкова "леопард 1" да би се сада "предомислила" и одлучила да пошаље двоструко већу пошиљку ових старих тенкова.

image