Свет

Немачка се "отворила": Шаље Украјини 178 "леопард 1" тенкова

Немачка влада је у кратком периоду променила неколико ставова о снабдевању Украјине оружјем
Немачка се "отворила": Шаље Украјини 178 "леопард 1" тенковаwww.globallookpress.com © Daniel Karmann

Немачки савет безбедности одобрио је Украјини испоруку 178 "леопард 1" тенкова  из индустријских залиха, што је знатно више него што је раније најављено, објавио је данас портал "Шпигл", позивајући се на неименовани извор.

Највећи део тенкова биће испоручен следеће године, док ће неколико стићи у Украјину током лета, преноси Ројтерс.

Немачка влада је у кратком периоду променила неколико ставова о снабдевању Украјине оружјем - прво се противила слању тенкова Украјини, онда обећала "леопарде 2", затим најавила испоруку 88 тенкова "леопард 1" да би се сада "предомислила" и одлучила да пошаље двоструко већу пошиљку ових старих тенкова.

Додуше, обећани тенкови неће бити бесплатни. Немачки произвођач оружја "Рајнметал" Кијеву ће продати старе "леопарде 1" када их поправи, а све ће коштати више од 100 милиона евра, пренео је "Зидојче цајтунг", цитирајући изворе из владе.

Немачка одбрамбена компанија "Рајнметал" затражила је одобрење за извоз возила у Украјину, јавља Ројтерс, јер мора да их обнови пре него што их испоручи. Али, ту дозволу, ако је веровати овој агенцији, немачки произвођач војне опреме већ чека бар још од априла прошле године.

Док Украјинци жељно очекују ову пошиљку, војни стручњаци упозоравају да ова старудија и нема тако моћан "ударац" каквом се надају.

Уз Т54/55 које шаље Словенија, немачки "леопарди 1" биће најстарија и најмање способна борбена возила у украјинској служби, преноси "Милитари воч магазин".

"Главни топ леопарда 1 старог је дизајна и не само да има веома ограничене перформансе у поређењу са модерним глатким цевима, већ може да користи само муницију калибра 105 милиметара. Тај калибар је слабо доступан, због тога што су се западне земље пре више од 40 година окренуле тенковским топовима од 120 милиметара, а совјетски тенкови 1960-их, топовима глатких цеви и калибра 125 милиметара", преноси "Милитари воч магазин".

"Леопарде 1" шаљу и Данска и Холандија

Уз Немачку, и Данска и Холандија саопштиле су данас да планирају да купе најмање 100 тенкова типа Леопард 1 и пошаљу их Украјини.

У заједничком саопштењу министри одбране Данске, Немачке и Холандије навели су да је испорука старијих "леопарда 1" део напора да се "подржи Украјина у одбрани од руске агресије".

"То ће значајно повећати украјински војни потенцијал да врати нарушени територијални интегритет", навели су министри у саопштењу и додали да ће тенкови бити испоручени "наредних месеци", уз логистичку подршку и обуку.

image