Свет

Херш: Бајден је желео да се Немци смрзавају ове зиме, уништио Северни ток из страха

САД су дигле у ваздух Северни ток из страха да би Берлин укинуо санкције Русији током хладне зиме, тврди новинар
Херш: Бајден је желео да се Немци смрзавају ове зиме, уништио Северни ток из страхаwww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Сједињене Америчке Државе су спровеле тајну операцију уништавања гасовода Северни ток 1 и 2 јер су страховале да ће Немачка попустити пред Русијом, рекао је амерички истраживачки новинар Симор Херш који је прошле недеље објавио извештај у којем је детаљно описао како су ЦИА и Норвешка дигли у ваздух цевовод.

У интервјуу за "Берлинер цајтунг", Херш је навео да је Вашингтон саботирао гасовод јер украјински сукоб "није протицао добро за Запад". Он је додао да је покретање Северног тока 2 "зауставила сама Немачка, а не међународне санкције, а САД су се плашиле да ће Немачка укинути санкције због хладне зиме".

"Ствар је у томе што је Бајден одлучио да дозволи да се Немци смрзавају ове зиме. Председник Сједињених Држава би радије видео да се Немачка заледи него да Немачка можда престане да подржава Украјину", објаснио је Херш.

Објашњавајући могуће мотиве саботаже Северног тока, Херш је сугерисао да су неки људи у САД мислили да ће операција "дати америчкој економији дугорочни подстицај", док је Бела кућа била више фокусирана на политику. "Мислим да су они одувек били опседнути реизбором и желели су да победе у рату... желели су да Украјина некако магично победи", рекао је он.

Северни ток 1 и 2, који су повезивали Русију и Немачку испод Балтичког мора, оштећени су у серији подводних експлозија 26. септембра. Херш, добитник Пулицерове награде, објавио је 8. фебруара извештај у коме за напад окривљује САД. Бела кућа је одбацила оптужбе као "лаж и фикцију".

Међутим, почетком фебруара 2022. године, отприлике две недеље пре него што је почела руска Специјална војна операција у Украјини, Бајден је на конференцији за новинаре са немачким канеларом рекао да ће САД "ако Русија изврши инвазију... окончати" Северни ток 2.

После објављивања Хершовог текста, портпарол Кремља Дмитриј Песков позвао је на "отворену међународну истрагу о овом нападу без преседана".

image