Свет

ИСПРАВКА Амерички обавештајци признали: Москва у Украјини није реаговала на егзистенцијалну претњу

Када је реч о егзистенцијалној претњи, у годишњој процени претњи обавештајне заједнице САД коришћен је енглески глагол to perceive, што се преводи као "постићи свест или разумевање (о нечему) или сматрати нешто таквим"
ИСПРАВКА Амерички обавештајци признали: Москва у Украјини није реаговала на егзистенцијалну претњуGetty © Al Drago/Getty Images

На нашем порталу 8. 3. 2023. године објављен је чланак под насловом "Амерички обавештајци признали: Москва у Украјини реаговала на егзистенцијалну претњу" са детаљима из годишњег извештаја америчких обавештајних агенција. Портал Раскринкавање.ба оценио је да је реч о манипулативном чланку јер, како наводи, нетачно се тврди да су "амерички обавештајци признали" да је Русија у Украјини реаговала на егзистенцијалну претњу. 

Како наводи Раскринкавање.ба, "признање" америчких обавештајаца о постојању "егзистенцијалне претње" на коју је Русија реаговала представљено је у чланку овако:

Иако се Русија у извештају оптужује за "неиспровоцирану агресију" у Украјини, у неколико пасуса признаје се да је Москва деловала зато што је уочила "егзистенцијалну претњу у свом суседству" која би могла да "угрози руску националну безбедност".

У чланку су истакнути и други детаљи из извештаја, укључујући наводе о настојањима Русије да подрије вођство САД-а јачањем својих веза у Африци, на Блиском истоку и Латинској Америци; да ће се пуни ефекат делимичне мобилизације у Русији видети ове године, као и опсервација да Русија поседује најмоћнији нуклеарни арсенал у свету.

Шта пише у извештају?

Извештај на који се односи чланак РТ Балкан, односно Годишња процена претњи обавештајне заједнице Сједињених Америчких Држава за 2023. годину (2023 Annual Threat Assessment of the U.S. Intelligence Community), представљен је на саслушању Обавештајног комитета америчког Сената 8. марта 2023. године. У њему је обрађена процена претњи по интересе САД, док су засебна поглавља посвећена Кини, Русији, Ирану и Северној Кореји.

Када је реч о "признању америчких обавештајаца" да је Русија у Украјини "реаговала" на егзистенцијалну претњу, оно се не налази у извештају, указује Раскринкавање.ба. Наиме, у извештају је наведено очекивање да ће се Москва упуштати у кризне ситуације када види да су њени интереси у питању, да је "цена" активности ниска, када види прилику да профитира од вакуума моћи или, као што је био случај у Украјини, када "перципира егзистенцијалну претњу у свом суседству".

Када је реч о егзистенцијалној претњи, у извештају је коришћен енглески глагол to perceive, што се преводи као "постићи свест или разумевање (о нечему) или сматрати нешто таквим". Овај глагол значи и "постати свестан кроз чула, посебно у смислу виђења и опсервације".

У чланку РТ Балкан, наводи Раскринкавање.ба, синтагма о егзистенцијалној претњи представљена је тако да је "Москва уочила егзистенцијалну претњу", чиме се ствара дојам да је таква претња заиста постојала као и да је то "признато" у извештају. Иако извештај директно не процењује је ли та претња била стварна или није, због специфичног избора речи, тврдње о "признању" постојања егзистенцијалне кризе на коју је Русија реаговала су манипулативне.

Тврдњу да је у извештају америчких обавештајних агенција "признато" да је Русија акцијом у Украјини реаговала на егзистенцијалну претњу, чиме се имплицира да је тиме потврђено постојање такве претње, Раскринкравање.ба оцењује као манипулисање чињеницама. РТ Балкан се извињава свим читаоцима. 

image
VV inauguration
banner