Свет

Америка поново у паници: После балона привиђају им се шпијуни на кинеским дизалицама

Представник амбасаде Кине у Вашингтону рекао је да су тврдње САД подстакнуте паранојом како би се ометала трговинска и економска сарадња са Кином
Америка поново у паници: После балона привиђају им се шпијуни на кинеским дизалицамаGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Амерички званичници су, после саге са кинеским "шпијунским" балоном, забринути због кинеских дизалица које се у земљи користе готово две деценије.

Наиме, званичници су изнели тврдње да би дизалице које се налазе у америчким лукама широм земље, укључујући и неколико које користи војска, могле да буду ново шпијунско оруђе Пекинга.

Неки званичници упоредили су дизалице са тројанским коњем, јер "садрже софистициране сензоре који могу да региструју и прате порекло и одредиште контејнера", што изазива забринутост да би Кина могла да дође до информација о материјалу који Америка шаље у војне операције широм света, пише "Волстрит џорнал".

Бивши високи званичник америчке контраобавештајне службе Бил Еванина тврди да би помоћу ових дизалица на даљину могао да буде поремећен проток робе.

Представник амбасаде Кине у Вашингтону рекао је да су тврдње САД подстакнуте паранојом како би се ометала трговинска и економска сарадња са Кином.

"Играње на 'кинеску карту' и изношење теорије о 'кинеској претњи' је неодговорно и нашкодиће интересима Сједињених Америчких Држава", наведено је у саопштењу амбасаде.

Након балона, џиновске дизалице окупирале су САД, па тако одредбама Закона о одбрамбеној политици вредним 850 милијарди долара, поморска служба Одељења за саобраћај мора до краја ове године да изради некласификовану студију о томе да ли дизалице стране производње представљају претњу по националну безбедност.

Званичници, међутим, нису изнели ниједан пример коришћења кинеских дизалица у шпијунске сврхе.

Дизалице кинеске компаније ЗПМЦ појавиле су се на америчком тржишту још пре око две деценије, а стручњаци посебно истичу њихов квалитет и повољну цену у односу на западне произвођаче.

Одбрамбена обавештајна агенција спровела је 2021. године процену у којој наводи да би Пекинг потенцијално могао да поремети саобраћај у лукама или прикупи обавештајне податке о војној опреми која се из Америке отпрема даље у свет. Званичници, међутим, тада нису открили да ли су пронашли неке конкретне доказе да је компанија ЗПМЦ дизалице користила за шпијунажу.

Извори тврде да су агенти ФБИ 2021. године на теретном броду којим су ЗПМЦ дизалице допремљене у луку Балтимор пронашли опрему за прикупљање обавештајних података. Ипак, наводи "Волстрит џорнал", нема података о томе да ли су званичници предузели неке мере.

Извршни директор администрације луке Мериленд Вилијам Дојл казао је да је лука у Балтимору купила четири дизалице од ЗПМЦ-а и да није наишла на проблеме приликом њиховог склапања и тестирања. Порптарол луке Норфок у Вирџинији рекао је да дизалице компаније ЗПМЦ користе две деценије и да се одржавањем и управљањем баве амерички радници.

image