Магазин

Зашто се кумство у Србији не одбија

За Србе, кумство представља светињу, а кум увек има посебно место на свим светковинама једне породице. У Србији постоји изрека "кумство се не одбија". Који су разлози зашто је то тако и које су последице одбијања кумства?
Зашто се кумство у Србији не одбија© pexels/Vladimir Konoplev

Кумови су обично најбољи пријатељи, са којима се жели продубити однос, тако што ће крстити децу или бити сведоци на венчању. Овим чином постају пријатељи за цео живот, особе од поверења, али и важан део породице, са којима ће се делити најбитнији моменти у животу. Kум је некада био само један за читав род, али данас свака породица има свога кума. Он је главни сведок пред Богом и људима на венчању, он крштава децу, венчава децу и везан је за ту породицу све до смрти. Изабрати некога за кума крупна је одлука, а с друге стране веома је велика одговорност када нас неко изабере за ову битну улогу.

Ни венчање ни крштење се не може обавити без кума, јер је он тај који сведочи овом догађају, а он овим чином постаје духовни сродник, а детету које је крстио духовни отац. Уколико се нешто деси родитељима, по хришћанском правилу, он постаје старатељ свог кумчета.

Важност улоге кума у српској породици је огромна и учени смо да се позив на кумство никада не одбија. Шта може да се деси ако одбијемо да будемо кумови?

Верује се да ако одбије кумство на венчању, особу ће кроз живот пратити несрећа и никада неће пронаћи своју сродну душу, јер је одбилa да пред Богом и људима сведочи о браку двоје људи. Такође се сматра да ће остати усамљена до краја живота, и да никада поред себе неће имати правог пријатеља. Уколико се одбије крштење детета, верује се да никада неће имати своју децу, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Ово веровање у нашем друштву је толико јако, да чак 80 посто позива за кумовање буде прихваћено. Међутим, постоји неколико разлога зашто би одбијање требало да буде сасвим нормална ствар, због које не би требало да се било ко постиди или да им неко замери.

Када позив за ову улогу дође од даљих познаника, са којима се временом изгубио контакт, имамо право да одбијемо ово кумство. Ако из било ког разлога не може да се прихвати кумство, посебно у ситуацијама када то траже људи са којима годинама није постојао контакт, или сматрамо да се њихова жеља за кумством своди само на новац, имамо право да кажемо "не". Такође и уколико смо свесни да се то од нас не тражи из правих разлога или уопште нисмо блиски са људима који нас позивају. 

Многим људима највећи проблеми са прихватањем кумства је финансијске природе. Иако пријатељи можда уопште не очекују новац, поклоне или финансијску помоћ, и даље ће се осећати обавеза која може да буде велики притисак. Други проблем који се може јавити, уколико је у питању венчање или крштење у цркви, су идеолошке вредности. Уколико се више не идентификујемо са оним за шта се црква залаже, нема смисла да пристајемо на улогу кума или сведока на црквеном венчању, јер се тиме занемарује духовни аспект ових улога. Уколико се осети да се предложена улога не може испратити материјално и духовно, онда би требало захвалити  се и пристојно одбити. 

Прави пријатељи ће тражити кумство из правих разлога, зато што некога воле и не желе никог другог поред себе у важним тренуцима свог живота. А када бирамо кумове, требало би да изаберемо људе са којима се можемо забавити и на које се можете ослонити у тешким временима. Неопходно је изабрати људе које волимо и које поштујемо, а пре свега које желимо у нашој породици. Уосталом, за кумове се каже да представљају породицу коју смо сами изабрали.

 

image