Србија и Балкан

Немачка влада: О француско-немачком предлогу за КиМ се још разговара

Политичка питања која воде нормализацији односа морају да се решавају одлучно и брзо, кажу из немачке владе за Газету експрес
Немачка влада: О француско-немачком предлогу за КиМ се још разговараNone © FOTO TANJUG/ AP Photo/Mićael Sohn, pool

Савезна влада Немачке саопштила је да политичка питања која воде ка пуној нормализацији односа Београда и Приштине морају да се решавају одлучно и брзо како се не би створио простор за ескалацију, пише Газета експрес, а преноси Косово онлајн.

Немачка влада је у одговору на питање Газете експрес да ли је одређен рок за постизање споразума и да ли је Немачка добила одговор Београда и Приштине по питању немачко-француског предлога, навела да се о том предлогу још разговара и да су подаци поверљиви.

"На недавним састанцима на високом нивоу то је подвучено и о предлозима за решавање косовског питања се разговарало поверљиво. Разговори ће бити настављени", наводи се у одговору из немачке владе.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је суштина предлога Немачке и Француске о Косову и Метохији да Србија допусти улазак тзв. Косова у све међународне организације, па и Уједињене нације. Заузврат би Србија добила, иако није прецизирано, бржи улазак у Европску унију и вероватно значајне економске користи.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да постоји француско-немачка иницијатива о дијалогу са Београдом којом би се дало више овлашћења специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку, али, према његовим речима, то још увек није дефинитивно решено. 

image