Свет

Руски амбасадор у САД: Америка крива за развој тероризма и више стотина хиљада цивилних жртава

Прича о Ираку и америчком "поштовању" међународног права и УН-а требало би да буде опомена за све оне који и данас говоре о некаквој демократији Сједињених Америчких Држава, поручио је данас истакнути руски званичник
Руски амбасадор у САД: Америка крива за развој тероризма и више стотина хиљада цивилних жртаваwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Двадесети март је црна страница америчке историје, рекао је данас амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов, започињући свој осврт на један од првих трагичних догађаја овог века, на који су Сједињене Америчке Државе оставиле свој печат. А реч је, наравно, о инвазији на Ирак.

"Вашингтон је тада још једном показао свету да уопште не поштује Повељу Уједињених нација и међународно право", додаје амбасадор, још једном подсећајући на фрапантну чињеницу да је инвазија била започета под лажним изговором да Багдад поседује оружје за масовно уништење.

Колин Пауел, тадашњи амерички државни секретар, пред очима целог света махао је тако на седници УН-а кесицом са белим прашком, за који је упорно говорио да је биолошко оружје, које наводно развија Ирак, иако је то, наравно, било далеко од истине.

"У покушају да оправдају то што чине, власти су одлучиле да прибегну отвореној обмани јавности", пише Антонов, истичући да би сви они који данас говоре о америчкој демократији требало да се присете обмане којом су САД покушале да легитимишу рат и оправдају велики број цивилних жртава.

"Погинуло је више стотина хиљада људи, иако су Американци врло добро знали да Ирак не поседује биолошко оружје. Народ Ирака осетио је на својој кожи све последице тадашње 'авантуре' Беле куће, а милиони су морали да напусте своје домове и постану избеглице".

Амбасадор даље наводи да је, осим тога, комплетно уништен град Фалуџа, у којем је током борби погинуло више од 1.000 цивила због тога што су се успротивили присуству америчких војника на својој територији.

Америчка војска касније је, иначе, назвала борбе у том месту једним од најтежих које је водила још од рата у Вијетнаму, док су локалне власти оптужиле америчку страну да је било примењивано оружје са белим фосфором. 

Руски амбасадор оптужио је данас Вашингтон и да је својим акцијама не само испровоцирао хаос у Ираку, већ и створио веома плодно тло за развој тероризма, који се касније проширио Блиским истоком. Управо на једном таквом тлу развила се Исламска држава, али и друге сличне организације које и дан данас представљају претњу за регионалну и међународну безбедност, нагласио је он.

"Чак и сада, двадесет година касније, Сједињене Америчке Државе одбијају да признају сопствене грешке. Чак и сада то се одбија и на највишем нивоу, а њихови званичници и даље говоре да је војна кампања, која је довела до свргавања Садама Хусеина, била оправдана. Тако они покушавају да нагласе да Американци имају право да раде шта хоће, а то значи да ниједна држава не може бити безбедна, уколико се нешто ту не свиди Вашингтону", објаснио је Антонов.

Осврт на велику трагедију са којом се пре 20 година суочио Ирак, руски дипломата завршава речима да америчка војска ни дан данас није у потпуности напустила територију ове блискоисточне земље.

Вашингтон и даље покушава да задржи контролу над овим регионом, како би не само имао користи од његових природних ресурса, већ и да би имао могућност да спроводи политику какву жели и игра своју добро познату улогу "дежурног полицајца", закључио је Антонов.

image